Економіка України
Подобається

Облікову ставку підвищено: Як це відобразиться на цінах для українців

26/01/2018
Облікову ставку підвищено: Як це відобразиться на цінах для українців

Як відомо, Національний банк України (НБУ) проводить політику таргетування інфляції – тобто, намагається утримувати споживчі ціни в країні. При цьому вплив Нацбанку на "цінники в магазинах" дуже обмежений. В цілому всі товари і послуги НБУ поділяє на чотири категорії, а ось впливати на ціноутворення може тільки в одній з них, причому лише побічно.

Одним з методів стримування інфляції є зміна облікової ставки, тобто, грубо кажучи, "ціни грошей". Цим показником визначається ставка, за якою НБУ надає кредити комерційним банкам, а відповідно, облікова ставка впливає і на кредитну політику самих фінустанов.

Днями НБУ скористався цим методом і підняв ключову ставку до 16%.

"Більш жорстка монетарна політика буде сприяти поступовому зниженню споживчої інфляції і її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року". – заявили в НБУ.

 

Популярне: Зростання тарифів: скільки коштуватиме електроенергія?

Втім, голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин засумнівався в ефективності цього кроку. Він заявив, що економічна природа інфляції в Україні скоріше свідчить про інфляцію пропозиції і витрат, а не про інфляцію попиту. Таким чином, Нацбанк не зможе вплинути на більшість чинників зростання цін, вважає Данилишин. За його словами, спроба НБУ стримати інфляцію шляхом чергового підвищення облікової ставки може привести до негативних для економіки наслідків – зокрема, уповільнити зростання ВВП або підстьобнути споживчі ціни через підвищення вартості кредитів для бізнесу.


                         



Коментарі