Економіка України
Подобається

Зростання тарифів: скільки коштуватиме електроенергія?

25/01/2018
Зростання тарифів: скільки коштуватиме електроенергія?

Нова методика розрахунку вартості електроенергії призведе до зростання тарифів для українців на 40% і в найближчій перспективі витягне з їх кишень близько 42 млрд. гривень. 
Після оприлюднення відповідної постанови Кабміну нова методика, що передбачає впровадження RAB-тарифів, буде впроваджена вже з 1 квітня.

Популярне: Проблеми з посилками: у яких областях “Укрпошта” затримає доставку?

За нинішньої влади вартість електроенергії підвищувалася кілька разів на більш ніж 400 відсотків. Тепер настає чергове подорожчання. На цей раз українців змусять заплатити мільярди за радянську спадщину – старі трансформатори та лінії електропередач.

RAB (Regulatory Аsset Base) — регульована база інвестованого капіталу, широко поширена в усьому світі формула з формування тарифу на електроенергію. У всьому світі вона працює так: інвестор купує акції обленерго, вкладає кошти в модернізацію мереж, зменшуючи їх втрати. В результаті споживачі отримують більш якісні та доступні послуги. А інвестору гарантується обов'язкова прибуток, щоб він чітко розраховував свої витрати і доходи, позикові і власні кошти.

«19 обленерго зараз в Україні приватні, 6 — державні, але їх також планують продати. Як нові, так старі власники – Ахметов, Коломойський, Григоришин та інші, будуть мати можливість дооцінити свої активи до ринкової вартості», — зазначив екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

На практиці нова схема означає, що бізнесмен може купити електромережі з їх радянської інфраструктурою за дешевою ціною і, не вкладаючи ні копійки, зробити переоцінку. «В результаті актив буде коштувати в сто і більше разів дорожче. Різницю новому власнику зі своєї кишені покриють українці», — розповів політик.

«Кошти знайдуть завдяки тому самому RAB-тарифу, який складе 12,5% від вартості переоцінених активів. Саме таким буде гарантований прибуток власників обленерго. Причому, робити їм нічого не доведеться», — додав він.

Нагадаємо, постанова Кабінету міністрів України про затвердження нової методики розрахунку була опублікована у виданні «Урядовий кур'єр» і почала діяти ще 10 січня. При цьому рішення про переведення деяких обленерго Національна комісія, що здійснює державнерегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), буде приймати в ручному режимі.


                         



Коментарі