Економіка України
Подобається

“Будемо винні самі, а не північний сусід”: Україну очікує потужніша криза ніж у 2008 році

12/07/2018
“Будемо винні самі, а не північний сусід”: Україну очікує потужніша криза ніж у 2008 році

Девальвація. Інфляція. Скорочення робочих місць і втрата міжнародної підтримки. І в кінцевому підсумку – дефолт. Все це чекає Україну, якщо влада не піде на обіцяні Міжнародному валютному фонду кроки.

12 липня перші особи Американської торгової палати в Україні, Європейської бізнес асоціації, Спілки українських підприємців, Незалежної асоціації банків України, а також інвестфондів Horizon Capital і Dragon Capital закликали владу до якнайшвидшого прийняття рішень, необхідних для розблокування $1,9 млрд від МВФ і пов'язаного з ним фінансування інших міжнародних донорів.

Популярне: “Отримаємо по повній у разі світової кризи”: з’явився невтішний прогноз курсу національної валюти

У число цих бізнес-асоціацій входять більше двох тисяч компаній, які надають сотні тисяч робочих місць.

Посил був одноголосним і однозначним: український уряд, МВФ і міжнародні партнери України повинні використати всі зусилля для досягнення згоди до 20 липня – тобто протягом наступного тижня.

До цього терміну потрібно вирішити лише три питання: щодо тарифів на газ і бюджету-2018, а також прийняти законопроект щодо передачі до Вищого антикорупційного суду всіх підслідних йому справ з дня початку його роботи.

Адже на карту поставлено дуже багато: два роки зростання ВВП, фінансова стабільність, яка була так важко досягнута, мільярди доларів інвестицій, тисячі робочих місць, виїзд українців за кордон і надія на краще майбутнє.

Україні потрібно обслуговувати зовнішній борг, який на цей момент складає приблизно $52 млрд. До кінця 2019 року на ці цілі потрібно близько $6 млрд. З них до першого туру президентських виборів потрібно заплатити $2,6 млрд, до інавгурації в кінці травня – $4 млрд.

При цьому, на сьогодні день у Міністерства фінансів на казначейському рахунку в іноземній валюті знаходиться трохи більше $1 млрд. Тобто потрібно десь знайти відсутні $5 млрд.

Фактично єдиними джерелами фінансування для України нині є Світовий банк, Європейський Союз і єврооблігації. Однак, всі вони якраз і прив'язані до зазначеного вище траншу в $1,9 млрд від МВФ.

І тут починається найцікавіше. Мільярда доларів, який зараз є у Мінфіну, вистачить тільки до листопада цього року.

Далі уряду доведеться, наприклад, натиснути на держбанки, щоб вони скуповували більше доларових ОВДП, розповів НВ Бізнес головний виконавчий директор ІК Dragon Capital Томаш Фіала.

Тільки з початку цього року таких держпаперів було випущено на $2 млрд, а погашено на $1,8 млрд. Тобто чистий приплив валюти склав $200 млн. Але це дуже мало в порівнянні з потрібною Мінфіну сумою.

Цих грошей вистачить ще максимум на два місяці – тобто до кінця 2018 року. Тобто пропетляти не вийде. Банально не вистачить грошей. Далі потрібно хіба що залазити в "кишеню" Нацбанку.

Але цей варіант мало підходить. Нацбанк – незалежна інституція і заходити в його резерви не можна, та й виглядає це лише як короткострокове латання дірок. Резерви регулятора потрібні для балансування платіжного балансу країни, і ніяк не можуть використовуватися для фіскальних цілей або для погашення витрат з бюджету.

"Жоден інвестор – ні МВФ, ні офіційні кредитори, ні приватні кредитори таку практику не вітають. Це дуже сильно їх відлякує", – пояснює Фіала.

До того ж, є країни, де така практика мала лише негативний вплив. Останні два яскравих приклади в цьому році – Аргентина і Туреччина. Саме через спроби президента Туреччини Реджепа Ердогана впливати на Національний банк країни з метою зниження процентних ставок, турецька ліра девальвувала з початку року майже на 27%. Аргентинський песо – більш ніж на 30% з початку року.

Другий варіант ще страшніший – оголосити дефолт. А це означає падіння економіки, девальвація, інфляція. А далі як снігова куля: країна знову зануриться у важкі часи 2014-2015 років з усіма наслідками, що з цього випливають. Тільки цього разу будемо винуваті самі, а не північний сусід.

Для того, щоб зрозуміти, навіщо український бізнес так квапить уряд з прийняттям рішень, потрібно розуміти регламент роботи МВФ.

Справа в тому, що в серпні рада директорів МВФ не працює – це період відпусток. І потрібно, щоб рішення української влади були прийняті зараз. Тоді на наступному тижні зможе приїхати місія Фонду для підготовки звіту і нового тексту меморандуму.

Якщо буде затримка, і рішення будуть прийняті після 20 липня або будуть затягуватися, то додасться ще один проблемний пункт – проект бюджету на 2019 рік, який, найімовірніше, буде ще складніший, ніж в цьому році. Причина тому – прийдешні вибори. А значить, до держбюджету можуть бути внесені витрати на популістські цілі. А це, в свою чергу, навряд чи влаштує кредиторів.

Втім, шанс в України ще є. Буквально кілька годин тому Верховна Рада прийняла законопроект №7441 про передачу до Вищого антикорупційного суду всіх підслідних йому справ з дня початку його роботи. Цей документ був одним з необхідних умов для отримання траншу від МВФ.

Тепер уряду потрібно встигнути вирішити лише два питання: про ціни на газ для населення і дефіциті поточного бюджету.


                         



Коментарі