Економіка України
Подобається

В Україні подорожчає блакитне паливо. Дізнайтеся подробиці

10/07/2018
В Україні подорожчає блакитне паливо. Дізнайтеся подробиці

За даними Міністерства енергетики ціна на газ зросте вже в жовтні цього року – замість звичних 6,9 грн за 1 кубометр блакитного палива доведеться заплатити від 9,6 до 11,4 гривень за той же обсяг.

Такі коливання в ціні обумовлені тиском з боку МВФ. Без підняття вартості Україна може позбутися фінансової підтримки іноземних кредиторів.

Популярное: “Це національна традиція – вкрасти і зіпсувати”: Росіяни попалися на крадіжці відомого українського логотипу

Розрахунок вівся за формулою з назвою "Хаб ПЛЮС". До собівартості блакитного палива на німецькому хабі NCG додавали витрати на транспортування в Україну з Німеччини, податки і націнки.

Так само в Міністерстві розробили формулу "Хаб НУЛЬ" по якій всі перераховані вище витрати враховуватися не будуть.
Середня ціна газу по Україні складе 9,8 гривень за кубометр.

Відповідно до закону, промислові підприємства мають право самі вибирати у кого і за якою ціною купувати газ. Так можуть чинити і
прості українці. Це вбереже ринок від вкрай високих тарифів.

Раніше повідомлялося, зниження ціни на газ для населення багато експертів бачать тільки в разі збільшення видобутку газу в країні. В іншому випадку, ціна буде рости через підвищення тарифів на імпорт газу. Інші експерти стверджують, що навіть якщо Україна на 100% забезпечить газом всіх споживачів в країні з власних джерел, ціна буде все одно високою.


                         



Коментарі