Економіка України
Подобається

Українці перестали купувати алкоголь: чи добре це насправді?

29/06/2018
Українці перестали купувати алкоголь: чи добре це насправді?

В Україні, незважаючи на поступове зростання середньої заробітної плати, падає купівельна спроможність громадян.

ФАКТ. В Українській Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що з початку року можливість українців придбати алкоголь знизилася. Чи означає це, що українці стали менше вживати спиртних напоїв?

Популярне: З 1 січня 2019: Друга пенсія для українців: що це означає

АЛКОГОЛЬ. Генеральний директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж нардеп Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook написав, що в травні цього року на середню заробітну плату українців можна було придбати на 51 пляшку пива (8%) менше, ніж в січні. Кількість пляшок вина, на яке вистачило б грошей у пересічного громадянина, скоротилося за кілька місяців на 5%. Те ж саме стосується і горілки.

ЦЕ Ж ДОБРЕ? Україна традиційно входить в десятку найбільш питущих країн Європи. Відмовлятися від звички через подорожчання алкоголю готові не всі. Тому, чим більше зростають ціни на алкоголь в магазинах, тим швидше розвивається ринок сурогатного і контрабандного алкоголю.

За дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні вкрай високий рівень споживання незареєстрованого алкоголю – майже половина сукупного споживання спиртних напоїв припадає на незаконно виготовлений алкоголь і самогон.

ДУМКА. На думку Олексія Дорошенко, падіння доступності алкоголю можна було б вважати хорошою новиною, якби в Україні не існувало тіньового ринку.

Олексій ДОРОШЕНКО, Генеральний директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж:

Цей ринок зараз тільки зростає і наповнює не державний бюджет. Крім того, в світі стимулюють перехід споживання з міцних алкогольних напоїв на пиво і вино. В Україні ці напої також стають менш доступними. Ну і головне. Падає купівельна спроможність українців і в продуктах.

ЩО В РЕЗУЛЬТАТІ? Як відомо, Україна взяла на себе зобов'язання перед ЄС щодо поступового зростання акцизних платежів і мінімальних роздрібних цін на алкоголь і тютюнові вироби. Тому подорожчання спиртного продовжиться і надалі. Офіційно рівень споживання алкоголю в Україні знизиться, адже багато хто просто не зможуть дозволити собі купувати горілку в магазині (орієнтовна вартість пляшки горілки після чергового підвищення акцизів – 130 гривень). Втім, буде рости власне виробництво алкоголю (домашні настоянки, самогон, вино) і продаж сурогатного алкоголю, що може привести до більш серйозних проблем, ніж високий рівень споживання алкоголю в країні.


                         



Коментарі