Економіка України
Подобається

З 1 січня 2019: Друга пенсія для українців: що це означає

29/06/2018
З 1 січня 2019: Друга пенсія для українців: що це означає

З 1 січня 2019 року в Україні можуть ввести накопичувальну пенсійну систему, а українці будуть зобов'язані відкривати рахунки в недержавних пенсійних фондах.

КЛАСИЧНА ПЕНСІЙНА СИСТЕМА

Складових класичної пенсійної системи всього три:

1. Солідарна система.

2. Обов'язкове державне накопичення.

3. Добровільне накопичення.

ПОПУЛЯРНЕЦіни на газ для населення можуть знизитись. Проте є декілька умов

ЯК В УКРАЇНІ?

В Україні поки діють перша і третя системи, а друга буде введена на законодавчому рівні.

Як пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева, накопичувальна система передбачена законом і повинна бути введена з 1 січня 2019 року. І в ній в обов'язковому порядку повинні брати участь українці у віці до 35 років.

Для цього потрібно вибрати фонд, який буде управляти їх засобами до виходу на пенсію. Якщо у громадянина є необхідний страховий стаж, він «заслужить» на пенсію за солідарною системою. Таким чином, він в результаті зможе отримувати дві пенсії.

ЧИ МОЖНА НЕ НАКОПИЧУВАТИ?

За словами Андрія Реви, збирати потрібно буде обов'язково, а якому з фондів довірити гроші – особиста справа кожного.

Контроль за виконанням ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Як пояснив міністр соцполітики, у випадку з солідарною системою внесок платить роботодавець (ЄСВ в розмірі мінімального страхового платежу. Щоб його визначити, 22% множимо на розмір мінімальної зарплати). І це є державною гарантією. Але далі накопичення будуть вилучатися з зарплати. У перший рік, відповідно до нового закону, це буде 2%, і поступово дійде до 7%.

Ці гроші можна буде витратити, поки ви не вийдете на пенсію.

Сам працівник може лише вирішити, в який з фондів ці кошти направити. Якщо він отримує високу зарплату, може перераховувати і більше.

СКІЛЬКИ МОЖНА накопичити?

За найоптимістичнішими прогнозами, якщо ви віддасте зі своєї зарплати 7%, то розмір «другої пенсії» становитиме 10,2% від останньої зарплати для чоловіків і 7,3% для жінок (це не дискримінація, просто жінки живуть на пенсії довше, так як раніше на неї виходять). Якщо будете віддавати 10% від зарплати – отримаєте «другу пенсію» в розмірі 14,6% (чоловіки) і 10, 4% (жінки).


                         



Коментарі