Головні Новини
Подобається

“Масштабне падіння”: Експерти розповіли, що відбувається з гривнею

29/06/2018
“Масштабне падіння”: Експерти розповіли, що відбувається з гривнею

Причинами зниження в 14 разів купівельної спроможності української гривні з моменту її введення в обіг в 1996 році стала неефективна модель економічного розвитку держави.

Таку думку "Апостроф. Економіка" озвучили експерти українського фінансового ринку.

ПОПУЛЯРНЕ: “Пенсіонери, родини учасників АТО і безробітні”: Кому з українців не “світить” субсидія

Так, виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що причиною девальвації стала економічна політика держави в цілому. Зокрема, сировинна модель економіки, яка властива і Україні, завжди має торговий дефіцит, який, як правило, є причиною девальвації національної валюти.

"Якщо країна живе величезний період часу невідповідно до своїх достатків і накопичує борги, це теж не додає стабільності грошової одиниці", – пояснив експерт.

Наявність в Україні неефективної моделі економіки, "націленої на прості сировинні цикли", визнає і фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Така квазісоціальная модель могла існувати тільки за рахунок друкарського верстата. Тобто економіка не генерувала ту додану вартість, яка могла б забезпечувати соціальні стандарти, які влада" кидала "населенню, щоб купувати його лояльність в процесі первинного перерозподілу капіталу. Ця лояльність була куплена за рахунок непродуктивних методів формування доходів бюджету. Все це призвело до інфляції ", – зазначив аналітик.

При цьому глава Комітету економістів України Андрій Новак впевнений, що українська влада цілеспрямовано проводили політику, спрямовану на девальвацію гривні. Робилося це нібито в інтересах вітчизняних експортерів, які, в свою чергу, повинні були піднімати економіку країни.

"Тепер ми маємо результат: гривня девальвувала в 14 разів, а де наша економіка знаходиться?" – сказав він.

Нагадаємо, що в НБУ девальвацію гривні пояснили кризовими періодами, які супроводжувалися сплесками девальвації і інфляції.


                         



Коментарі