Економіка України
Подобається

“Це необхідно, щоб продовжити співпрацю з МВФ”: З серпня підвищать тарифи на газ

21/06/2018
“Це необхідно, щоб продовжити співпрацю з МВФ”: З серпня підвищать тарифи на газ

Кабінет Міністрів України з 1 серпня підвищить тарифи на газ для промисловості та населення. Це необхідно, щоб продовжити програму співпраці з МВФ.

У МВФ запевняють, що різниця в цінах на блакитне паливо для населення і промисловості неприпустима. Експертам Фонду вже вдалося переконати Кабінет міністрів запровадити відповідний механізм автоматичного коригування. 

Популярне: Українцям напророчили нові пенсії: кому повезло і на які суми

Як говориться у постанові уряду №187, тариф формуватметься за так званою формулою “Дюссельдорф +”, тобто ціна на німецькому хабі + транспортні витрати та податки.

За даними моніторингу Household Energy Price Index for Europe, середня ціна в Західній Європі становить 500-1000 євро за тисячу кубометрів. Відповідно, для виконання умови МВФ, ціна на газ для населення в Україні повинна піднятися до європейського рівня.

З огляду на бажання уряду отримати два мільярди доларів від МВФ, Кабмін буде змушений збільшувати тарифи на газ. НАК “Натфогаз України” вже встиг підготувати свої пропозиції, згідно з якими до кінця 2018 року ціна за тисячу кубометрів газу може досягти майже 11,5 тисячі гривень і тоді різко збільшаться витрати людей на житлово-комунальні послуги.

Експерти підкреслюють, що підвищення тарифів на послуги ЖКГ буде дзеркальним підвищенням тарифу на газ. Крім того, вартість газу безпосередньо впливає на вартість всіх інших енергоносіїв.

Наприклад, в НКРЕКУ давно і наполегливо говорять про невідповідність тарифів на електроенергію економічно обґрунтованому рівню.

Разом з тим, більшість експертів вважають, що в України є економічні можливості не підвищувати вартість газу для населення. Правда, це загрожує серйозним конфліктом з міжнародними донорами та втратою зарубіжної фінансової допомоги.

Необхідна відмова від прив’язки до імпортного паритету і використання української паритету, тобто собівартість власного видобутку газу + 15 відсотків рентабельності, а не 200 відсотків рентабельності, як зараз.

Український паритет – це ціна 2,6 гривні за кубометр газу, видобутого з наших надр, з урахуванням ПДВ і витрат на транспортування. Сьогодні населення споживає 11 млрд кубометрів газу, без урахування теплокомуненерго. “Укргазвидобування” видобуває 15,4 млрд куб, отже, потреби населення можна повністю покрити за рахунок газу власного видобутку.

З урахуванням потреб теплокомуненерго для виробництва тепла і гарячої води для населення, потрібно 6,9 млрд кубометрів газу. Якщо від загального видобутку українського газу – 15,4 млрд куб – відняти споживані населенням 11 млрд кубометрів, отримаємо 4,4 млрд кубів, які можна використовувати на обслуговування житлово-комунального господарства. А відібравши цей обсяг від потреб теплокомуненерго, отримаємо газ, якого бракує. Значить, додатково необхідно докупити 2,5 млрд кубометрів імпортного газу.

З урахуванням вартості власного газу і об’ємів, що закуповуються за кордоном, розрахунок виглядає так: (15,4 (загальний обсяг видобутку українського газу) х 2,6 (собівартість його видобутку) + 2,5 х 12 (вартість імпортного газу)): 16,9 = 4,15 гривень за кубометр, що цілком підйомне для більшої частини українських домогосподарств.

Якщо ж при такій системі тарифоутворення збільшити видобуток власного газу до 18 млрд кубів, тарифи можуть бути знижені до рівня вартості газу українського видобутку. Тобто до 2,6 гривень за кубометр.

В уряді визнають, що розглядають зміни існуючої формули розрахунку вартості газу для населення. Але як вона буде виглядати і коли її затвердять, поки невідомо.


                         



Коментарі