Головні Новини
Подобається

“Інспектори” у наших домівках: хто і для чого прийде до субсидіантів

07/06/2018
“Інспектори” у наших домівках: хто і для чого прийде до субсидіантів

Українців, які отримують субсидії, будуть відвідувати інспектора, які будуть оцінювати матеріальний добробут субсидіантів.

Про це заявив директор Асоціації управителів багатоквартирних будинків Андрій Никончук, коментуючи заяву заступника міністра фінансів України Сергія Марченка про те, що Мінфін може ввести систему автоматичного скасування субсидій у разі наявності боргів за послуги ЖКГ.

За словами експерта, інспектора, в першу чергу, будуть перевіряти інформацію про субсідіанта, що міститься в реєстрах.

Популярне: Чому нав’язують споживачам встановлювати будинкові лічильники і чим їм це загрожує

"Перш за все, перевірка одержувачів субсидій буде здійснюватися шляхом перевірки тих даних, які містяться в різних реєстрах. Зокрема, в реєстрі рухомого і нерухомого майна", – зазначив Никончук.

Крім того, буде враховуватися вся інформація, надана про субсідіанта банками.

"Буде перевірятися і враховуватися інформація, яка надходитиме від тих чи інших банків, щодо сплати або несплати платежів конкретними суб'єктами, які вже отримують субсидії", – зазначив експерт, додавши, що також буде перевірятися здійснення ними дорогих покупок.

За словами експерта, якщо у субсідіанта є автомобіль, в обов'язковому порядку буде перевірятися його вік і буде встановлюється ринкова вартість автомобіля на момент звернення за отриманням субсидії

В обов'язковому порядку буде перевірятися метраж квартири, а також наявність у родини будь-якого іншого рухомого або нерухомого майна

На сьогоднішній день немає чітко визначеної суми заборгованості, за наявності якої будуть відмовляти в наданні субсидії.

"Ця сума не є індикативною. На даний момент неможливо навіть приблизно розрахувати, при якій заборгованості одержувач втратить право на субсидію", – зазначив експерт

"Має бути створений певний програмний комплекс, який буде давати можливість здійснювати відповідні автоматичні розрахунки щодо того, чи буде продовжено надання субсидії тому чи іншому одержувачу", – зазначив експерт.

Що стосується перевірок, то на першому етапі вони будуть здійснюватися виключно вибірково.

"З часом, на підставі зібраної інформації, інспектори підуть по всіх квартирах і всіх домогосподарствах. Соціальний інспектор буде заходити в квартиру і буде оцінювати умови проживання субсидіанта. Однак, з огляду на, що у нас не прописані чіткі критерії, потрібно розуміти, що така оцінка бідності чи багатства буде досить суб'єктивною", – заявив експерт.

Громадяни не мають права не пускати інспекторів в свою квартиру.

"По-перше, одержувачі субсидій не мають права не пускати перевіряючих. Більш того, якщо інспектора не впустять в квартиру, це стане зайвим приводом для відмови в наданні субсидії", – зазначив експерт.
 


                         



Коментарі