Економіка України
Подобається

“Це вдарить по..”: експерти розповіли, що буде з гривнею найближчим часом

02/02/2018
“Це вдарить по..”: експерти розповіли, що буде з гривнею найближчим часом

Облікову ставу піднято. Експерти: гривня зміцніла, але бізнесу стане складніше.

Взяти в борг у Нацбанку стало дорожче – з 26 січня регулятор підняв облікову ставку по рефінансування комбанків до 16% річних, додав до неї відразу 1,5%. Нагадаємо, це третє за останні три місяці підвищення, в жовтні НБУ позичав під 12,5%, в листопаді – під 13,5%, в грудні – під 14,5%. Регулятор роз'яснив, що цей захід повинен зміцнити гривню і серйозно уповільнити інфляцію, що склала за 2017 рік 13,7%.

Економісти відзначають вже почалося зміцнення гривні, але кажуть, що в середньостроковій перспективі високі відсотки по рефінансу сповільнять зростання економіки. Тому частина їх очікує зниження облікової ставки вже до літа.

Регулятор
Як раз'яснили в Нацбанку, міра, яка прийнята вимушена і викликана причинами, на які інструменти грошово-кредитної політики впливають мало – наприклад, скорочення пропозиції окремих видів товарів (ягоди, фрукти) через складні погодні умови, зростання світових цін на м'ясні та молочні продукти, а також різке підвищення пенсій в жовтні минулого року. У підсумки інфляція річна набагато перевищило прогнозну (8%) і продовжує зростати. Щоб стримати зростання цін, НБУ вирішив посилити монетарну політику, підвищивши облікову ставку.

 

"Завдяки цьому знизяться темпи зростання цін, збільшиться пропозиція продуктів харчування, в 2018 р інфляція складе 8,9%, а до середини 2019 року сповільниться до 5,8%", – говориться в повідомленні НБУ.


Експерти
Економісти кажуть, що дії НБУ відповідають економічним постулатам, але можуть виявитися малоефективними через те, що наша економіка залежна від зовнішніх чинників, зокрема, від вартості нафти і палива, більше 80% якого Україна ввозити.

Популярне:Аліменти по-новому: Що зміниться для платників і які покарання чекають на боржників

"Дорожчають кредити, значить, компанії знижують темпи розвитку, скорочують співробітників, зростає безробіття, люди менше купують, знижується інфляція, але гривня міцнішає", – роз'яснив нам президент Украналітцентра Олександр Охрименко.

За словами аналітика ГК Forex club Андрія Шевчишина, ми вже бачимо, що гривня зміцнилася до долара.

"НБУ повівся агресивно, збільшувати ціну гривні відразу на 1,5%, що для ринку стало несподіванкою, в сумі за два дні сталося різке зниження курсу долара більш ніж на 50 коп. До 28,2-28,3 грн / $ – аналізує Шевчишин. – Це позитивно, так як знизить ціну імпортних товарів, перш за все палива, якщо, звичайно, Чи не буде нового подорожчання нафти. Але подорожчання кредитного ресурсу для бізнесу в середньостроковій перспективі принесе зворотний ефект – і так невисокі (2-3% в рік) темпи зростання економіки знизяться. Тому, якщо інфляція різко сповільниться, треба чекати невеликого зменшення облікової ставки вже до літа".

 

Ставці та нацвалюті допоможе транш
Підприємці вже виступили проти підвищення облікової ставки, так як вона викличе фінансовий голод для бізнесу, якому стане дорожче Отримати позику в банках.

"Це вдарить по підприємцях, і так відчуває нестачу оборотних коштів, і не стримає Інфляційний процеси", – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

Економіст Іван Нікітченко також прогнозує, що кредитування практично припиниться, крім видачі споживчих кредитів, де відсотки доходять до 70% і більше річних (для бізнесу вони 25-30%), але їх частка на ринку мала.

"Є ризик, що при такій ставці банки стануть скуповувати державні цінні папери, що ще більше вдарить по економіці. Але це головний інструмент НБУ для стримування інфляції, тому в другому півріччя варто чекати її зниження", – сказав нам Нікітченко.

Охріменко схиляється до того, що досягнення в Давосі домовленості в надання Україні чергового траншу від МВФ в 2 млрд доларів в найближчі місяці зміцнить гривню, і регулятор знизити облікову ставку на 1,5-2%.


                         



Коментарі