Економіка України
Подобається

Більше про субсидії: як уряд економитиме цьогоріч

13/01/2018
Більше про субсидії: як уряд економитиме цьогоріч

У цьому році на субсидії планують витратити 71 млрд грн.

Популярне: “Хрущовки” будуть зносити: В Україні ухвалили закон про реконструкцію житла. Що буде з мешканцями

У цю суму входять 9 млрд грн, які не виплатили в минулому році. Однак головне нововведення цього року – субсидії частково монетизують. Тобто будуть платити постачальникам комунальних послуг реальні гроші, а не виробляти взаєморозрахунки газом, як це відбувається зараз.

Одне із завдань Кабміну – скоротити кількість субсідіантів, впевнений співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. З цією метою чиновники вже прийняли кілька важливих рішень.

Поступово скорочують норми споживання. Субсидію призначають на соціальну норму. Якщо витрачати більше, за «зайве» доводиться платити повну ціну. У минулому опалювальному сезоні на опалення 1 кв. м виділяли 5,5 куб., в цьому опалювальному сезоні – всього 5 куб. Скоротилися і норми з центрального опалення – з 0,0548 до 0,0431 Гкал / кв. м.

Змінили тривалість опалювального сезону. Рішення про старт опалювального сезону приймають органи місцевої влади. Але ті українці, які живуть в приватних будинках або багатоповерхівках без центрального опалення, від місцевої влади не залежать. Якщо раніше субсидія покривала їм витрати на опалення з першого жовтня по перше квітня, в цьому опалювальному сезоні знижка для них буде нараховуватися тільки з 15 жовтня по 15 квітня. Фактично тривалість опалювального сезону для них скоротили на один місяць.


                         



Коментарі