Економіка України
Подобається

“Хрущовки” будуть зносити: В Україні ухвалили закон про реконструкцію житла. Що буде з мешканцями

13/01/2018
“Хрущовки” будуть зносити: В Україні ухвалили закон про реконструкцію житла. Що буде з мешканцями

В Україні вирішили остаточно ухвалити закон про реконструкцію житла

2018 року буде остаточно доопрацьований і ухвалений в новій редакції закон про реконструкцію застарілого житлового фонду, повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Лев Парцхаладзе. За його словами, тільки в Києві налічується близько 3,2 тисячі таких об’єктів (переважно, «хрущовок» і «сталінок»).

Щодо України загалом, то йдеться про десятки тисяч будинків, які підлягатимуть під дію цього закону.

Однією з головних проблем є відселення жителів із будівель, що зносять або реконструюють. Де і яке житло вони одержать як компенсацію. Розробники кажуть, що стартові будинки бажано будувати в межах того ж району чи мікрорайону. Водночас у Мінрегіоні зауважують, що пропонувати житло для розселення мешканців можна в межах населеного пункту.

Втім, інвестор, щоб домовитися з мешканцями, буде мати право купити їм житло як в старому, так в новому будинку в будь-якому районі міста. Поки що пропонують обмінювати старе житло на нове за таким принципом: кількість кімнат, площа квартири в старому будинку повинна дорівнювати такій самій кількості та площі в новому. Незалежно від кількості прописаних у квартирі мешканців.

Популярне: Україна поки не буде виплачувати пенсії: Гройсман зробив шокуючу заяву

Щоб не постраждали інтереси черговиків на отримання житла, їхнє питання пропонують вирішувати окремо від тих, хто не стоїть на квартирному обліку. От їм якраз дадуть нову житлоплощу, на підставі нормативів на кожного прописаного на день, коли було ухвалено рішення про проведення реконструкції.

Таким чином, спроби масової реєстрації всіх далеких родичів у будинку під знос не матимуть економічного сенсу. Хіба що знайомі з мерії встигнуть шепнути комусь на вушко про дату майбутнього рішення.

Щодо Чернівців, то у нас налічується десятки будинків, які підпадають під цей закон. Щоправда, навіть після його ухвалення ще потрібно знайти інвесторів, які погодяться вкласти кошти у будівництво. Адже усіх мешканців доведеться забезпечити іншим житлом. А це, схоже, не на руку забудовникам.

Щоправда, така новація вже не вперше приходить у голови можновладців. Зо чотири роки тому Чернівці вже увійшли до п’ятірки міст, де планували зносити так звані «хрущовки». Це, за планом, мало відбутися 23014 року. Але відтоді жодного руху в цьому напрямку не відбулося. Це рішення ухвалило тоді міністерство житлово-комунального господарства. Фінансувати це мали як зх. державного бюджету, так і за рахунок інвесторів.

До речі, як повідомив нам директор департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, є так звані два проекти, які дехто ототожнює – це «хрущовка» та «київка».

"У «хрущовці» санвузол ванна та туалет – об’єднані, а у так званій «київці» вони роз’єднані", – каже він.  "Загалом у місті є 115 «хрущовок» та 102 «київки». Тобто загалом 217 фактично однотипних будинків".


                         



Коментарі