Головні Новини
Подобається

Як “збити” гроші за ремонт з Автодору: поради експерта

03/01/2018
Як “збити” гроші за ремонт з Автодору: поради експерта

А ви уже ремонтували машину за свій рахунок через ями на дорогах? Що робити, якщо автомобіль пошкодився не з вашої вини, а через неякісне дорожнє покриття?

 Експерт з забезпечення організації безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв розповів, як діяти, якщо пошкодили авто на поганій дорозі. Публікуємо детальну інструкцію, як «збити» гроші за ремонт з Автодору.

Популярне: В Україні розпочалась монетизація субсидій: хто першим отримає гроші

Володимир Караваєв автор книг «100 аргументів проти ДАІ», «Правовий навігатор водія» законотворець у сфері безпеки дорожнього руху Корисне посилання Найбільша база пропозицій продати чи купити ЗАЗ в Україні. Аutomoto.ua – пошуковик на 100 автосайтах. Зазвичай, поліцейські пишуть у протокол, що «водій не вибрав безпечну швидкість з урахуванням дорожньої обстановки» або «не зупинився при виникненні небезпеки для руху». Подібні формулювання не завжди відповідають дійсност. Обов'язок щодо зниження швидкості аж до зупинки виникає лише у випадку виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій здатний об'єктивно виявити. А на те, чи можливо завчасно виявити небезпеку, правоохоронці закривають очі.

Викликати поліцію і скласти протокол на Автодор

Якщо ваш автомобіль став учасником аварії, бо його занесло на слизькій дорозі або потрапив у яму, перше, що потрібно зробити — викликати поліцію. Вони мають оформити матеріали на представника дорожньо-експлуатаційної служби. Якщо у ДТП ніхто не постраждав — це буде адміністративний штраф. Якщо потерпілі таки є — справа стає кримінальною. У момент виклику поліції вкажіть — у результаті ДТП транспортний засіб отримав пошкодження (лопнула шина, розбитий диск тощо) саме через поганий стан дороги. Вимагайте, щоб поліцейські викликали на місце представника автодору чи іншого власника вуличної мережі. Його участь потрібна у складанні акту обстеження ділянки дороги.

Фотографуйте та знімайте відео

До моменту прибуття поліції на місце ДТП час не втрачайте — фіксуйте усіма доступними методами найдрібніші подробиці дорожньої обстановки: стан дорожньої розмітки та знаків, покриття; наявність або відсутність спеціальних огороджень в районі ями, розміри самої ями та рівень її видимості. Важливо також знати, чи нормальна оглядовість дороги, чи освітлена вона. Усі відзняті матеріали, навіть на мобільний телефон, стануть доказами у суді. Також самостійно складіть акт обстеження місця аварії. Його можна писати у довільній формі, але мають бути свідки. Укажіть дату і місце його складання, список присутніх свідків, спитайте їхні номери телефонів та адреси. Запишіть все побачене на дорозі. Не соромтеся залучати для складання акту випадкових перехожих або інших водіїв. Адже на вашому місці міг опинитися кожен з них.


                         



Коментарі