Головні Новини
Подобається

ЗАТВЕРДЖЕНО! Нові правила реєстрації абонентів. Що потрібно знати

02/12/2017
ЗАТВЕРДЖЕНО! Нові правила реєстрації абонентів. Що потрібно знати

В Україні розпочали боротьбу з анонімністю в мобільній та інтернет-мережах. Національна комісія регулювання зв'язку (НКРСІ) на своєму засіданні затвердила нові правила реєстрації абонентів. Наразі їх передали на затвердження до Мін'юсту. 

Найголовнішим нововведенням чиновники називають можливість дистанційної реєстрації, чого раніше не було. Зараз для того, щоб ідентифікувати себе, клієнт повинен підійти особисто в один з сервіс-центрів з документами. 

Суть такої новації набагато глибше, ніж здається. Поки що опція реєстрації добровільна, але не виключено, що незабаром провайдерів і операторів зобов'яжуть ідентифікувати кожного клієнта. 

Популярне: Від сьогодні в Україні зростає ціна на газ. Кому доведеться платити більше

Мотивують свої ідеї органи влади популярністю кібер-злочинності. Мовляв, боротися із зловмисниками, шахраями і «мінерами» в умовах тотальної анонімності важко. З одного боку, ці страхи цілком обгрунтовані. З іншого, учасники ринку вже починають говорити про підготовку до глобального цифрового перепису населення і заборони при-пейд послуг. 

«Це швидше перехідний етап, коли почнуть прибирати при-пейд, абоненти повинні будуть в обов'язковому порядку укласти договори. Поки це добровільна процедура. Зараз отримувати послугу без ідентифікації можна. Якщо ж ідентифікація стане обов'язковою, потрібно буде підписувати договір, подавати документи при підключенні інтернету і мобільного зв'язку», – розповів глава 
Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Олександр Федієнко.

Мобільні оператори повідомляють: поки що дані правила ні до чого не зобов'язують абонентів. Вони лише описують, як повинен проходити сам процес реєстрації. Більш того, на даному етапі – це спрощення процесу реєстрації для абонентів. Наприклад, у при-пейд користувачів і зараз є можливість добровільно зареєструватися, але тільки прийшовши особисто в сервіс-центр з документами (не переходячи при цьому на контракт). 

«Реєстрація дозволяє спростити та убезпечити процедуру заміни сім-карти. Зареєстрований абонент набагато більш захищений від зазіхань шахраїв. А в майбутньому, в разі реєстрації всіх абонентів, це дозволить впроваджувати нові послуги, в тому числі державні. Наприклад, можливість он-лайн голосування на виборах», – зазначила прес-секретар Vodafone Ukraine Вікторія Павловська. 

Абсолютна більшість абонентів (понад 92% від загальної їх чисельності) – анонімні користувачі передплачених послуг зв'язку і мають дуже обмежені можливості щось довести в разі виникнення спірної ситуації. Такий стан речей породжує конфлікти і скандали, крайніми в яких неминуче опиняються рядові абоненти. 

«Для операторів – це можливість не бути крайнім, якщо абонент щось учудив і ним зацікавилися правоохоронці, а договору немає, або абонент передав точку включення без переоформлення», – зауважив співвласник Alfa-Inet Олександр Телятников. 

Тим не менш, деякі учасники телеком-ринку відзначають, що будь-яке додаткове адміністрування – це витрати. До того ж, на впровадження такої процедури може знадобитися не один місяць. Поданий на реєстрацію до Мін'юсту порядок відводить дев'ять місяців на підготовку всіх технічних і адміністративних засобів, необхідних для добровільної реєстрації. Також є ризики, що існуючі абоненти телеком-операторів з критикою сприймуть можливу в майбутньому поголовну реєстрацію, що може спричинити відтік клієнтів до «сірих» провайдерів (де ідентифікація не потрібна). 

«Мета регулятора – ліквідувати анонімність при споживанні послуг для контролю кожного громадянина нашої країни. А зловмисник завжди знайде спосіб для злодіянь. Так що ніяк це не захистить ані державу, ані громадян. На якість послуг це теж ніяк не вплине, хіба що збільшить вартість для кінцевого клієнта», – помітив директор Паутина.Net Олександр Арутюнян.


                         



Коментарі