Технології
Подобається

Вся правда про 3G безліміти: Яку гру затіяли мобільники

23/08/2017
Вся правда про 3G безліміти: Яку гру затіяли мобільники

lifecell і Vodafone цього літа в рази збільшили кількість мобільного інтернет-трафіку в нових пропозиціях. А Київстар вичікує. У чому підступ?
 
Цього літа українські мобільні оператори розщедрилися. Вони почали пропонувати клієнтам низькі тарифи з астрономічною кількістю мобільного трафіку. Судячи з усього, стільникові компанії взялися за аудиторію, яка використовує голосовий зв'язок тільки при розмові з бабусею і не уявляє свого існування без перегляду відео на YouTube за кілька годин на день.

Але, як відомо, безкоштовний сир є тільки в мишоловці. У чому ж тут підступ?

Редакція LIGA.net з'ясувала, які цікаві нюанси є в нових пропозиціях у операторів і чи будуть вони довгостроковими.

пробний крок

Першим розщедрився третій за величиною абонентської бази мобільний оператор lifecell. У липні він запустив тариф Спека, що пропонує 20 Гб за 50 грн. Він пропонує:

– 10 Гб в місяць + 10 ГБ на YouTube та інші відео-сервіси
– безліміт на користування Facebook і в месенджері VIP
– безліміт lifecell і 100 хвилин на місяць дзвінків на інші мережі.
– тариф на дзвінки понад обсяг на номери операторів операторів становить 60 коп хв.
– якщо трафіку не вистачає, можна докупити 250 мегабайт за 10 гривень на 5 днів

Як розповідав раніше в інтерв'ю LIGA.net виконавчий директор lifecell Ісмет Язиджі такий тариф не буде довгостроковим і є промоушен-кампанією оператора.

"Зараз нам потрібно, щоб нас побачили і почули. Щоб нас відчули клієнти. З приходом 3G гонка знову запускається. Ми починаємо з самого початку і хочемо показати таким чином себе і свої сервіси", – відзначав він.

У прес-службі lifecell уточнили, що перехід на цей тариф буде можливий до 30 вересня, а сам тариф буде діяти до 30 січня 2018 року. Після цього абоненти тарифу будуть переведені на тариф Оптимальний смартфон, який за ті ж гроші пропонує тільки 3 Гб трафіку і 80 хвилин на дзвінки мобільних операторів.

Оператор не розкриває дані по кількості тих, хто приєднався до цього тарифу, однак зазначає, що в серпні його продажу становили значну частину в загальній кількості продажів.
"Абоненти, які користуються даною пропозицією, використовують майже вдвічі більше трафіку мобільного інтернету на абонента, ніж абоненти на інших тарифних планах", – відзначили в прес-службі оператора.

Популярне: Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій

Vodafone не змусив чекати

Трохи більше ніж через місяць після запуску Жара Vodafone Україна, анонсував свою тарифну лінійку – Unlim 3G. Оператор вважає, що такий тариф підійде просунутим користувачам, які спілкуються переважно в текстових і відео-месенджерах, соціальних мережах, чатах і дивляться дуже багато відео.

Мінімальний тариф цієї лінійки коштує 50 грн і пропонує:

– 30 днів безлімітного 3G інтернету
– при скачуванні більше 3 Гб в день, швидкість обмежується до 800 кбіт / с
– вартість SMS та хвилини дзвінків і на всі мережі складе 0,20 грн,
– дзвінки за кордон в тарифі коштують від 1 грн / хв

Таким чином, умовна ціна 1 Гб в цьому тарифі, враховуючи ліміт в 3 Гб на максимальній швидкості кожен день, здається зовсім сміховинною – 62 копійки. Теоретично за 50 грн абонент може завантажити мінімум 90 Гб в місяць без обмеження швидкості.

Але не все так просто. Оператор побоюється, що знайдуться користувачі, які спробують хитрувати і використовувати велику кількість трафіку для скачування піратського контенту і комерційної роздачі Wi-Fi через мобільні модеми. Тому Vodafone встановив обмеження: завантажити що-небудь з торрента і роздавати Wi-Fi абонент не зможе.

Як розповіли в прес-службі Vodafone, такі тарифи будуть діяти до 31 січня 2018. За цей час оператор подивиться, чи сподобалися такі тарифи користувачам, і визначиться чи будуть запускатися подібні пропозиції в подальшому.

Читайте також: Поруч з Єгиптом. Як Україні піднятися в рейтингу інтернету

Трімоб спостерігає, а Київстар зберігає інтригу

3G-оператор Трімоб до виведення на ринок пропозицій від Vodafone і lifecell пропонував найоб'ємніші по інтернет-трафіку пропозиції. Але їх вартість тепер виявилася помітно вище, ніж у згаданих конкурентів.

Найближчий за вартістю і функціональності тариф коштує 70 грн пропонує:

– 8,5 Гб в місяць
– 150 хв на всі номери
– необмежені вихідні дзвінки та SMS на номери ТриМоб
– 150 SMS

Як розповів директор з корпоративних комунікацій Укртелекому Михайло Шуранов, Трімоб не боїться, що його клієнти перейдуть конкурентам. "Ми в даний час хочемо поспостерігати як ринок прийме нові тарифи. Ми вважаємо, що наші тарифи дають досить хороший обсяг трафіку і головне без обмежень по швидкості, хоча вони коштує дорожче", – зазначив він.

І головна інтрига: як відреагує на умовні 3G-безліміту лідер ринку?

Президент Київстар Петро Чернишов відзначив, що оператор зараз займається обговоренням варіантів відповіді конкурентам. "Ми, звичайно, гідно 

відповімо. Це буде розмова з ринком на його мові ", – зазначив він в коментарі LIGA.net.

Зараз пропозиції Київстару за обсягом інтернет-трафіку явно поступаються новим пропозиціями конкурентів. Наприклад, тариф Онлайн + за 110 грн пропонує:

– 4 Гб (+ 2 бонусних Гб на півроку),

– безліміт в мережі Київстар

– 100 хвилин розмов на інші мережі,

– соцмережі і музика без обмежень.


                         



Коментарі