Економіка України
Подобається

Можна влетіти у велику копійочку! Стало відомо, скільки українцям коштуватиме прострочена оплата “комуналки”

10/03/2017
Можна влетіти у велику копійочку! Стало відомо, скільки українцям коштуватиме прострочена оплата “комуналки”

Найближчим часом українців, які мають заборгованість по оплаті за комунальні послуги, змусять платити пеню. Крім того, боржникам виключатимуть гарячу воду.

Відповідний законопроект вже пройшов перше читання і цього року має всі шанси бути остаточно ухваленим. 

Повідомляється, що запровадження пені перенесли на 2018 рік, а її розмір становитиме 0,01 % від загального розміру заборгованості.

Одна із авторів таної інновації, депутатка Олена Бабак стверджує, що пеню рахуватимуть відразу після 20 числа – тобто кінцевої дати здійснення оплати за комуналку. Якщо ж оплату пені перенести, приміром, за 30 число, то її розмір зросте до 1 %.

Нові правила мають шанс зачепити інтереси мільйонів українців. Приміром, на сьогодні кожна п’ята квартира має таку заборгованість. Загалом по Україні розмір заборгованості вже зараз становить 23 млрд. грн.

Популярне: Як ми тепер будемо жити??? Три вимоги МВФ, від яких волосся дибки стає

За новим законопроектом, ті громадяни, які мають борг понад місяць за оплату комуналки, мають всі шанси бути відключеними від надання комунальних послуг. У той же час, якщо особа закрила борг – комунальне обслуговування відновлять відразу на наступний день після здійснення оплати.

Крім того, законопроектом передбачені штрафи за надання неякісних комунальних послуг, які дорівнюватимуть двократному розміру від вартості самої послуги.

«Через дві хвилини після відкриття крана температура гарячої води повинна коливатися в межах 50-75 градусів. Якщо температура – 45-49 градусів, згідно з чинним законом, платити за неї можна на 10% менше. Якщо температура в крані від 40 до 44 градусів – можна платити на 30% менше, а якщо нижче 40 градусів – за гарячу воду можна платити по тарифу на холодну воду», – зазначили у виданні.


                         



Коментарі