Економіка України
Подобається

Через кризу “білі комірці” почали таксувати

02/04/2015
Через кризу “білі комірці” почали таксувати

робота

Керівники відділів, що потрапили під скорочення, змушені їхати з Києва

Криза дісталася до менеджерів середньої ланки. Люди, які отримували гідні зарплати, і у яких є кредити на нерухомість та авто, тепер потрапили під скорочення і змушені продавати свої машини та інше майно або шукати підробітку не за фахом. А деякі просто переїжджають жити на дачі, щоб здавати квартири і виплачувати борги.

«Продаємо машину, щоб повернути кредит банку»

У Києві вже не рідкість зустріти на вулиці джип-паркетник з шашечками. Самі таксисти кажуть – тепер у них конкурентів стало більше, причому їздять вони на хороших автомобілях. Зазвичай це скорочені через кризу офісні співробітники, менеджери середньої ланки.

Микола Заболотний із Запоріжжя працював начальником відділу збуту у видавництві, тільки півроку тому купив новий Nissan Almera.

«Дружина народила дитину, і ми уявляли, як будемо всі разом їздити на море і пікніки на машині. Але місяць тому мене скоротили, а заощаджень у нас не було – всі гроші пішли на машину. Нову роботу я знайти не зміг, тому пішов таксувати, щоб хоч якось прогодувати сім'ю. Звичайно, і машину шкода, і грошей не вистачає, але поки інших варіантів у мене немає », – каже Микола.

Валерій Наконечний з Києва кілька років працював у страховій компанії.

«Заробляв непогано – 30-35 тисяч, тим більше і дружина працювала. Взяв у кредит машину, джип КІА, буквально рік тому. І тут викликають і кажуть, вибач, але криза, оптимізація, словом – ти звільнений. Я тут же кинувся шукати роботу, але друзі пояснили, що про нормальну роботу зараз можна забути. Дружина запропонувала таксувати. У друга є своя таксомоторна компанія, він мене взяв, тепер ось іноді боюся, що доведеться везти когось зі своїх колег на роботу, незручно якось », – каже Валерій.

1 квітня для українців уже не День сміху: пенсії поменшають, тарифи – зростуть

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схожа історія у киянки Тетяни.

«З 2012 року у мене був валютний кредит у банку – брала на 20 років $ 29 тис. На покупку квартири. У нас з чоловіком була своя фірма – ми продавали офісні меблі, тому гроші були, ми завжди платили кредит ($ 350 в місяць) вчасно. Коли почалася криза, я була на четвертому місяці вагітності. Продажі у фірми спочатку впали, а потім і припинилися взагалі. За кредитом назбирався великий борг, зараз нам доводиться продавати за безцінь машину, щоб його погасити. Чоловік від безвиході пішов працювати в автомайстерню свого друга », – скаржиться Тетяна.

Наймаються скорочувати співробітників

Кадровики підтверджують тривожну для управлінців середньої ланки тенденцію.

«Це характерно для компаній з високою вертикаллю – коли на підприємстві є, наприклад, відділ, управління та департамент, і в кожному з них – начальники. У кризу починаються скорочення і, умовно кажучи, з 50 осіб залишається 20, багато управлінців опиняються на вулиці, тому що роботодавцю немає сенсу платити їм високі зарплати », – розповіла нам контент-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна.

За її словами, частина таких спеціалістів, які опинилися незатребуваними, йде працювати до конкурентів або в суміжні спеціальності.

«Наприклад, є приклади кадровиків, звільнених за скороченням – тепер їх самих наймають інші компанії для проведення так званої оптимізації штату, тобто скорочень», – говорить Пашкіна. Нерідко залишилися без роботи екс-управлінці йдуть працювати в таксі. «У моїй практиці такі приклади є серед керівників фінансових департаментів підприємств і людей, у яких розорився власний бізнес», – згадує експерт.

Також Німецький бізнес готовий йти з України

Ще один варіант, який вибирають ті, у кого є своя квартира і при цьому великий кредит – виїхати жити в теплі країни, направивши при цьому гроші від здачі квартири на оплату кредиту.

«Ті, у кого немає свого житла, зараз часто повертаються в маленькі міста до батьків. І останній варіант – багато тих,хто втратили роботу,  в цілях економії їдуть жити на дачі », – говорить Пашкіна.

 

У чому потрібно зізнатися перед соцпрацівниками для отримання комунальної субсидії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Менеджери таксують по-чорному

В Українській таксомоторної асоціації кажуть: останнім часом на ринку таксі помітили зростання машин середнього класу. Як розповів «Вістям» глава правління асоціації Андрій Антонюк, підробляти в таксі пішли менеджери середньої ланки, які в кризу позбулися роботи.

«Це можуть бути страховики, різноманітні менеджери. Вони дійсно з'явилися на ринку послуг перевізників, але для більшості з таких людей робота в таксі – тимчасове явище. Вони не працевлаштовуються офіційно, працюють на чорному ринку », – говорить Антонюк.

За його словами, тенденція до роботи в таксі серед колись менеджерів середнього класу була і раніше – за часів криз 2008 і 2014 рр: «У 2015-му це сталося після стрибків валюти».

 

За матеріалами: Вісті


                         



Коментарі