Економіка світу
Подобається

ЄС може заблокувати “ядерну” угоду Путіна з Угорщиною – FT

23/02/2015
ЄС може заблокувати “ядерну” угоду Путіна з Угорщиною – FT

Союз може заблокувати реалізацію ядерного контракту між Росією та Угорщиною на суму в 12 мільярдів євро.

Про це пише DW з посиланням на газету Financial Times, переадет market.korupciya.com

Влада Угорщини уклали контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш", йдеться в статті, розміщеній на сайті британського видання увечері 22 лютого.

Під час офіційного візиту в угорську столицю минулого тижня президент Росії Володимир Путін підтвердив, що Москва готова виділити Будапешту пільговий кредит, який покриє до 80 відсотків загальних витрат на реалізацію проекту, підкресливши, що він надає йому "велике значення". При цьому угорські противники договору стверджують, що, крім фінансових ризиків, він загострюється енергетичну залежність Угорщини від Росії.

"На Москву вже сьогодні припадає до 80 відсотків споживаної цією країною нафти і 60 відсотків газу. А рішення приховати деякі деталі контракту під приводом забезпечення національної безпеки викликало підозру серед критиків Орбана в Брюсселі", – пише видання.

Тепер правомочність контракту вивчають два європейських агентства, повідомляє Financial Times.

"На сьогоднішній день, як розповів виданню чиновник, знайомий з проблемою, Євратом (Європейське співтовариство з атомної енергії) відмовляється поставляти на угорську АЕС ядерне паливо, хоча переговори на цю тему тривають. Інша комісія досліджує законність укладених контрактів і субсидій, наданих Росатому і його філіям без тендера", – пише видання.

Представник угорського уряду, тим часом, заявив виданню, що Єврокомісія намагається "нишком" втручатися в національну енергетичну політику і попередив, що спроба Брюсселя побудувати єдиний внутрішній енергетичний ринок загрожує суверенітету країн-членів ЄС.


                         



Коментарі