Головні Новини
Подобається

На скільки в Україні за рік подорожчало м’ясо? Статистика дивує

12/01/2019
На скільки в Україні за рік подорожчало м’ясо? Статистика дивує

Кожен українець, відвідуючи продуктовий магазин, вільно чи мимоволі порівнює поточні ціни з тими, які були місяць або рік тому.  Таку ж статистику ведуть різні державні та громадські організації.  Ось тільки результати цих підрахунків іноді сильно дивують і дуже різняться.

Так, днями Міністерство аграрної політики опублікувало новий звіт про рівень середньозважених цін на основні види сільськогосподарської продукції та продукти її переробки.

Згідно з даними міністерства, в Україні на початок січня всі види м'яса подорожчали в порівнянні з початком минулого року.  Однак наведені ціни і темпи цього подорожчання виглядають як-то дуже оптимістично, у всякому разі для Києва.

Зокрема, станом на 4 січня нинішнього року оптово-відпускна ціна на яловичину в середньому склала 79,48 грн за кілограм.  Це на 4% більше, ніж на початку минулого року.

У роздрібній торгівлі кілограм яловичини продають за 98,04 грн, що на 9% дорожче, ніж в січні 2018 року.  За даними міністерства, кілограм свинини в порівнянні з початком 2018 у опті подорожчав всього на 2% до 76,38 грн, а в роздробі на 8% – до 97,93 грн.

Статистика зміни цін на куряче м'ясо і зовсім вражає.  За даними фахівців Мінагрополітики, курятину зараз оптом продають в середньому по 45,71 грн за кілограм.

Це всього на 3% більше, ніж на початку 2018 року.  При цьому роздрібна ціна м'яса птиці становила 57,68 грн за кілограм, що на 8% більше ніж в минулому році.

При цьому в міністерстві зазначають істотна відмінність цін в залежності від регіону.  Так, найвищі оптово-відпускні ціни на яловичину I категорії зафіксовані в Луганській області (110 грн за кілограм), а найнижчі – в Івано-Франківській області (46,2 грн).

Оптово-відпускна ціна свинини також найвища в Луганській області (105 грн за кілограм), а найдешевше цей вид м'яса закуповують на Львівщині (45,3 грн за кілограм).

Оптові закупівлі курятини дорожче обходяться в Київській області (51,5 грн за кілограм), а найдешевше в Харківській області (37,68 грн за кілограм).

Така офіційна статистика у багатьох людей викликає сумнів, так як дослідження різних недержавних організацій неодноразово показували суттєве зростання цін на продукти харчування.

«Наш негативний прогноз щодо того, що пік інфляції 2018 роки доведеться на вересень-грудень, збувається.  За даними нашого альтернативного дослідження цін на продукти харчування, яке з минулого року проводить асоціація, в грудні 2018 року порівняно з показниками листопада подорожчала 27 продуктів, або 87% складу так званої соціальної кошика, – повідомив
 генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.  – Зокрема, буряк подорожчала на 46%, білокачанна капуста – на 30%, картопля – на 29%, цибуля – на 24%, морква, вершкове масло і яловичина – на 4%, хліб пшеничний з борошна першого і вищого сорту, житнього  хліб, сметана, сир, куряче філе, сало – на 2%, пшоно, куряча тушка, варена ковбаса, батон і морожена риба, молоко та олію соняшникову – на 1,5%, свинина і ячна крупа – не більше ніж на 1%  .  Менше ніж на відсоток зросла вартість макаронів, манки і борошна.  У той же час на 1,3% подешевшав цукор, на 0,4% – рис, на 0,2% – гречка і на 0,1% – курячі яйця ».

Як бачимо, незалежне дослідження зафіксувало місячне подорожчання яловичини на тому ж рівні, що міністерство показало за рік.

Варто нагадати, що, згідно з прогнозом експерта, в 2019 році нас очікує помірне зростання цін на м'ясо.  Причому він буде не загальним, а вибірковим.

Наприклад, помітно подорожчає свиняча вирізка, при цьому вартість м'яса з кісткою підніметься набагато менше.  Якщо порівняти ціни в Україні з європейськими, то видно, що у нас нижчі сорти м'яса нерідко коштують дорожче, ніж в Європі.

А вирізка або філе – на 15-20% дешевше.  Це означає, в Україні буде вирівнювання цін за певними категоріями м'яса.


                         



Коментарі