Головні Новини
Подобається

“Пеня буде за кожен день прострочення”: Українцям будуть нараховувати штраф за несвоєчасно сплачену комуналку

23/12/2018
“Пеня буде за кожен день прострочення”: Українцям будуть нараховувати штраф за несвоєчасно сплачену комуналку

Нараховуватись пеня буде з 20-го числа кожного місяця.
Закон «Про житлово-комунальні послуги», який вступить в силу з 20 травня 2019 року, передбачає штрафи за прострочені платежі послуг ЖКГ. Штраф буде налічуватися за кожен день прострочення.

Даний закон депутати ухвалили ще в 2017 році, проте було вирішено відкласти його вступ в силу до травня 2019 замість 1 січня, як планувалося раніше. Головна причина відстрочки закону – відсутність встановлених лічильників.

"Закон вступає в силу з 20 травня 2019 року і ті порушення в платіжній дисципліні, які були здійснені до зазначеного терміну, не повинні потрапляти під норму про сплату пені", – говорять експерти.

Розмір пені складе 0,01% боргу. Передбачається, що такий коефіцієнт не буде особливо відчутний при простроченої оплати послуг ЖКГ. Варто відзначити, що в первинному проекті передбачалося нараховувати штраф у десятикратному розмірі боргу, однак у другому читанні депутати вирішили урізати розмір покарання.

Автори законопроекту обгрунтували свій проект простими економічними постулатами: комунальна послуга – це такий же товар, як крупа чи хліб. За використання води, газу та тепла так само потрібно вчасно платити, а якщо не заплатив – то повинен понести відповідальність.


                         



Коментарі