Головні Новини
Подобається

Українці можуть залишитись без пенсії! Як і за скільки купують стаж

14/09/2018
Українці можуть залишитись без пенсії! Як і за скільки купують стаж

В Україні поступово збільшуються вимоги до стажу для виходу на пенсію. З кожним роком все більше 60-річних не зможуть вчасно вийти на заслужений відпочинок. Для тих, хто заробляє за кордоном, займається вихованням дітей або просто офіційно не працевлаштований, в Пенсійному фонді пропонують два способи покупки стажу.

Погана новина – вимога по стажу буде рости щорічно аж до 2028-го, і з часом тільки половина українців зможе його виконати. Тобто практично кожен другий буде виходити на пенсію в 63 або 65 років. Хороша новина – стаж підвищують поступово і ще є час офіційно влаштуватися на роботу і почати платити внески. Отже, щоб вийти на пенсію, потрібно виконати наступні вимоги.

Для пенсії в 65 років потрібно як мінімум 15 років стажу (норма не змінюється). З наступного року для пенсії в 63 потрібно мати від 16 років стажу (до 2028-го щорічно норма буде збільшуватися на 12 місяців), для пенсії в 60 років – від 26 років з наступного року (10 років щорічно норма буде збільшуватися на 12 місяців) .

Число тих, хто вийде на пенсію в 65 років, зміниться за 10 років незначно. Якщо в цьому році таких буде 4%, то через 10 років – всього 5%. Пов'язано це з тим, що мінімальні вимоги для отримання пенсії в 65 років не змінюються, досить відпрацювати всього лише 15 років. У той же час кількість українців, які вийдуть на пенсію "вчасно", скоротиться з 70% до 55%.

Пенсійний фонд продає стаж українцям за двома схемами.

Перша – для тих, хто запізнився, пенсійний вік уже на носі, а стажу критично не вистачає. В такому випадку чиновники пропонують заплатити за ті роки, коли українець офіційно не працював. Натомість цей період порахують в стаж. Один місяць буде коштувати 1638 грн (якщо купувати зараз). А, наприклад, за рік доведеться заплатити 19,6 тис. грн. З огляду на, що частина українців отримує пенсію близько 1,5 тис. грн, далеко не всім вигідно скористатися такою можливістю.

Друга схема покупки стажу вигідна тим, хто вчасно задумався про пенсії. Наприклад, українець офіційно не працює (займається вихованням онуків), 60 років йому виповниться у 2022 році. До цього моменту за законом він повинен мати як мінімум 30 років стажу. Але зараз у нього є всього 27 років. Щоб напрацювати ще три роки, потрібно або офіційно працевлаштуватися, або ж подати заяву до Пенсійного фонду про добровільну сплату мінімального внеску – 22% від мінімалки. На даний момент це 819 грн. Якщо другий член сім'ї заробляє і може покрити такі витрати, три роки (не працюючи) можна платити 22% від мінімальної зарплати і вийти на пенсію вчасно. Причому в будь-якому випадку розмір пенсії як мінімум в два рази буде перевищувати щомісячний внесок на неї.


                         



Коментарі