Головні Новини
Подобається

Експерти розповіли про ситуацію з рівнем зарплати в Україні

19/08/2018
Експерти розповіли про ситуацію з рівнем зарплати в Україні

Ринок праці в Україні перебуває в постійному русі, переживаючи як злети, так і падіння. Довгий час вважалося, що він знаходиться в серйозній кризі, але зараз, на думку експертів, ситуація починає стабілізуватися.

Незважаючи на те, що різні держструктури періодично радують українців статистикою про зростаючу заробітну плату, вона все одно залишається досить низькою. Так, за даними Держстату середня номінальна зарплата в червні склала 9 141 грн, тому знайти гідну роботу з хорошою зарплатою у нас в країні не так вже й легко, хоча вибір вакансій дуже великий і різноманітний.

"Сьогодні рівень заробітної плати тих вакансій, які дає нам роботодавець, не високий. Зовсім мізерна зарплата у медичних сестер, продавців, водіїв, швачок. В охороні здоров'я зарплата сьогодні становить в середньому 5747 грн, в освіті – 6958 грн. Це не той рівень заробітної плати, який може утримати кваліфікованих працівників ", – говорить в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

Але варто зазначити, що за перше півріччя 2018 р. більша частина роботодавців піднімала зарплату своїм співробітникам. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

"Третина опитаних зазначила, що в їхніх компаніях підвищили зарплату всім співробітникам без винятку; у 30% – підвищили тільки тим, хто виконав або перевиконав план. Ще третина респондентів відзначили, що в компаніях, де вони працюють, не переглядали заробітну плату. І хоча більшість роботодавців заявляють про збільшення заробітних плат, підвищення не були значними: в основному мова йде про зростання на 5-10% ", – відзначили в HeadHunter.

Із зарплатою по регіонах ситуація залишається стабільною, так, найвища середня зарплата була зафіксована в Києві – 13 553 грн, слідом йде Донецька область – 9774 грн, Київська – 9480 грн і Дніпропетровська – 9 тис. Але раптові результати показали Закарпатська та Івано-Франківська області , які в минулому році були ближче до кінця списку по заробітній платі: в цьому півріччі вони увійшли в десятку лідерів.

"Закарпатська область, яка завжди була в кінці списку, тепер на п'ятому місці. Дивно й те, що Івано-Франківська ще в минулому році була десь на 23 місці, а тепер увійшла в десятку. Це говорить про те, що роботодавці, які мають бізнес на заході України, зрозуміли, що треба піднімати рівень заробітної плати, інакше вони взагалі залишаться без найманих працівників", – пояснює сформовану тенденцію Валерій Ярошенко.

Він також додає, що в собівартості будь-якої продукції заробітна плата повинна складати близько 15%, тоді як у нас цей показник не перевищує 6%. У розвинених країнах ця цифра і зовсім може досягати 30%.


                         



Коментарі