Економіка України
Подобається

Не буде чітко фіксованої суми: Стало відомо як українці платитимуть за воду

05/06/2018
Не буде чітко фіксованої суми: Стало відомо як українці платитимуть за воду

Згідно з новим законодавством мешканці багатоквартирних будинків зможуть самі обрати, хто буде надавати їм ту чи іншу послугу, а також можуть не погодитися із запропонованою їм абонплатою на тепло і воду. 

Про це заявив експерт з питань ЖКГ Сергій Пінчук.

Популярне: Vodafone запропонував українцям нові тарифи

– Згідно з новим законодавством плата з абонентського обслуговування буде виділятися в окремий платіж. Це не буде додатковою платою, яка накладається на споживача. Річ у тім, що сама по собі абоплатата завжди була закладена в вартість послуги, просто зараз вона буде виділятися в окремий платіж , – зазначив Пінчук, додавши при цьому, що абонентська плата – це плата за розподіл послуги всередині багатоквартирного будинку.

– Сама по собі абонентська плата – це плата за розподіл послуги всередині багатоквартирного будинку. Це облік споживачів, це особисті рахунки, це розрахунок того, хто скільки тепла спожив і т.ін., тобто це та робота, яка завжди була закладена в тариф, – заявив експерт.

Оскільки зараз абонплата виділяється в окремий платіж, мешканці багатоквартирних будинків зможуть самі обирати, хто буде надавати їм ту чи іншу послугу. Якщо вони ухвалять відповідне рішення – це буде робити той самий монополіст, який робив це раніше. Але мешканці також можуть прийняти рішення про те, що вони самі здійснюватимуть розподіл послуги всередині будинку, заявив експерт.

Абонплата не буде чітко фіксованою сумою, вона буде призначатися за домовленістю сторін. Мешканці можуть не погодитися з тією абонплатою, яку їм запропонують. Уряд виставляє тільки граничні розміри абонплати, щоб монополіст не підняв її занадто високо.

– Тобто уряд встановлює граничний розмір, а вже ОСББ вираховує абонплату для кожної квартири. Що стосується цифр, то абонплата за опалення буде в районі 30 гривень, а абонплата на воду до 20 гривень, – зазначив експерт.


                         



Коментарі