Головні Новини
Подобається

Приватизація банків: плюси та мінуси і чого очікувати вкладникам

18/02/2018
Приватизація банків: плюси та мінуси і чого очікувати вкладникам

Міністерство економічного розвитку і торгівлі в липні оприлюднило перелік державних підприємств, організацій і установ, які будуть приватизовані в 2017-2020 роках.

Популярне: “Три тижні зміцнювалась, а тут…”: Що відбувається з гривнею і чого чекати далі

У цей список потрапили «Приватбанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк». Верховна Рада України від 18 січня прийняла закон про приватизацію держмайна. За відповідне рішення проголосували 266 нардепів. 

Плюси і мінуси

Банківська система – це «кровоносна система» економіки країни. З одного боку, експерти вважають, що іноземні інвестори, купуючи українські банки, підвищать їх надійність. Але з іншого боку – слід звернути увагу на те, що саме кредитують банки. Так, довгих і дешевих кредитів банки виробництва не дають, але це питання до НБУ. А ось що саме кредитувати: вітчизняного виробника або імпорт, вирішують банки. Чи впораються вони з цим нелегким вибором, будучи в приватних іноземних руках, або обмежаться споживчим кредитуванням – складне питання.

Крім цього, важливо звернути увагу на те, в який період вони будуть продаватися і за скільки їх куплять, з огляду на те, що в країні криза.

Все залежить від того, хто їх купить, відзначає глава Комітету економістів України Андрій Новак.

«Якщо великі іноземні банки придбають ці структури – тоді буде все добре, тому що це підвищить загальну надійність банківської системи України, зокрема, цих банків. Якщо ж наші бізнесмени, – то нічого хорошого, так як буде з високим ступенем ймовірності повторення сценарію націоналізації, як це було з «Приватбанком». «Ощадбанк» приватизувати не варто, так як Україна повинна мати 1-2 державні банки », – заявив він.

Особливих плюсів від приватизації немає, хіба що залучення якихось валютних коштів у країну, тому що, природно, покупцями можуть бути лише іноземні структури. Це перше, вважає економічний і політичний експерт Всеволод Степанюк.

«Друге – я не бачу можливості приватизації, тому що беззбитковий приватизація для держави, це коли заплатять за ці банки хоча б те, що держава в них вклала. Таких грошей ніхто за ці банки не заплатить на сьогоднішній день », – зазначив економіст.

При входженні приватних банків на баланс держави, мається на увазі при їх націоналізації, борги банків автоматично лягають на плечі всіх платників податків, вважає експерт УІАМП Микола Спиридонов.

«Це астрономічна сума. Конкретну цифру треба уточнювати, але в ЗМІ говорили про кілька мільярдів доларів, в деяких джерелах – до п'ятнадцяти. У будь-якому випадку між олігархами вийшла взаємовигідна угода, яка додатковим тягарем лягла на державний бюджет, тобто, на всіх платників податків. Всі ці угоди, як правило, можуть привнести корупційну складову і суспільству, і правоохоронним органам. Треба уважніше до них придивитися, тому що в підсумку виходить, що якщо у громадянина в банку кредит, то його беруть за горло і що завгодно можуть зробити. Але якщо у самого банку кредит, то йому з державного бюджету ми за цей борг платимо. Такі величезні суми йдуть з бюджету щороку на рефінансування приватних банків », – заявив політолог.

Хто купить українські банки

Крім першокласних імпортних банків, ніхто не може купити такі дорогі активи, вважає В. Степанюк.

«Банки не куплять і з тієї причини, що задешево їх продавати не має сенсу, а за реальну ціну (хоча б, щоб компенсувати збитки держави) їх ніхто не зможе собі дозволити. Ніхто не заплатить за «Приватбанк» 150 мільярдів гривень. Це просто нереально. Він цього не варто. Активи банків України не стоять на сьогоднішній день нічого, з точки зору міжнародного інвестора. Щоб інвестор зайшов в Україну, для цього йому необов'язково купувати такі дорогі банки », – зазначив експерт.

Виникає питання, якщо банк купити, то з яким балансом? Якщо не з боргами, то це шматок досить ласий. І виходить знову-таки невідповідність: борги-то ці виплачувалися з державного бюджету, а куплять банк уже, мабуть, без них, вважає Н. Спиридонов.

«Але закордонні інвестори просто бояться з Україною зв'язуватися через дуже неясних правил гри. Швидше за все, українські олігархи можуть ними цікавитися. Тому банк або прямо, або опосередковано може перейти до когось з українських олігархів, швидше за все, близьких до Президента. В іншому випадку навряд чи такий ласий шматочок можна отримати », – заявив політолог.

Як це відіб'ється на вкладниках

В принципі, вкладники зараз і так напружилися, коли відбувалися всі ці маніпуляції з «Приватбанком». Були навіть певні проблеми з картками, вважає Н. Спиридонов.

«У мене у самого є пару карток« Приватбанку », і у свій час з них важко було знімати гроші. Але якщо банк перестає бути державним, то там є норма гарантування вкладів. У приватному банку фонд гарантування вкладів – 150 тис. Гривень. А якщо цей банк державний (припустимо, це «Ощадбанк»), то там ніби як на 100% обіцяли компенсувати. Тобто, там надійніше гарантуються вклади. Відповідно, перехід банку в приватні руки зробить вклади теоретично менш надійними. Але практично у нас в державі є певні проблеми, тому, можливо, ніяких особливих змін не відбудеться », – резюмував він.


                         



Коментарі