Головні Новини
Подобається

Чому “Планету кіно” мають намір оштрафувати на 27 млн грн?

22/10/2017
Чому “Планету кіно” мають намір оштрафувати на 27 млн грн?

Державна фіскальна служба має намір нарахувати мережі кінотеатрів "Планета кіно" штраф в 27 млн ​​грн за підсумками проведеної перевірки. У керівництва мережі кінотеатрів податківці зажадали надати 4,844 тис. прокатних посвідчень, давши термін два дні.

Популярне: Гривня йде на рекорд, що ж чекає на неї в подальшому​


 


Державна фіскальна служба має намір нарахувати мережі кінотеатрів "Планета кіно" штраф в 27 млн ​​грн за підсумками проведеної перевірки. Таку інформацію повідомив співвласник мережі кінотеатрів Дмитро Деркач, який описав ситуацію в Фейсбуці.

В рамках перевірки представники Головного управління ДФС в Києві поставили під сумнів законність використання кінотеатрами пільги зі сплати ПДВ з проданих квитків, що діяла для кінотеатрів, які демонструють фільми українською мовою або з українськими субтитрами, до 1 січня 2016 року, пише Сергій Васильєв, координатор Бюро української кіножурналістики (БУК).

Для того, щоб перевірити правомірність використання пільги, за два дні до завершення перевірки вони зажадали у "Планети кіно" оригінали всіх посвідчень на право демонстрування і розповсюдження фільмів, які були в афішах всіх кінотеатрів мережі в 2015, 2016 і 2017 роках.

За два дні необхідно було зібрати і надати податківцям 4, 844 тис. прокатних посвідчень, підрахував Дмитро Деркач: в 2015 році вийшло 295 фільмів, в 2016-м – 242, за перше півріччя 2017 року – 155 фільмів, а кількість кінотеатрів мережі "Планета кіно "- сім в п'яти містах.

"Планета кіно" не встигла зібрати всі прокатні посвідчення у відведений термін. Як наслідок, податківці включили в акт перевірки штраф в розмірі 27 млн ​​грн.

Можна аргументувати, що вимоги пред'явити прокатні посвідчення були обгрунтовані тим, що без них неможливо довести, що фільми демонстрували українською мовою, а пільга на ПДВ надавалася саме на продані квитки на україномовні сеанси. Так, за словами Дмитра Деркача, і пояснювали свої вимоги "податківці". Але при цьому ніде не передбачено, що вони під час перевірки мають право вимагати ці документи і робити висновки на основі їх, зауважує Сергій Васильєв.

І виникає ще одне питання – навіщо були потрібні прокатні посвідчення за 2016 і 2017 роки – адже в ці роки пільга на ПДВ з проданих квитків була вже скасована? Вимога надати ці документи, які жодним чином не пов'язані з пільговим режимом діяльності кінотеатрів, виглядає як зловживання і свідоме створення складних умов для роботи організації, яку перевіряють і яка в умовах цейтноту повинна збирати безліч документів, які стосуються предмета перевірки взагалі.

Така діяльність податківців не новина. У 2011-2012 роках вони за підсумками перевірки нарахували грошові зобов'язання в сумі 24 млн грн дистриб'юторської компанії B & H Film Distribution. У 2016 році після численних судів це рішення остаточно було визнано протиправним та скасованим в повному обсязі.


                         



Коментарі