Політика
Подобається

Зеленський шокований. «Ізраїль нам нічого не дав»

24/09/2022
no-cover

Зеленський в інтерв'ю Ouest-France заявив, що шокований відсутністю допомоги Україні від Ізраїлю з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Володимир Зеленський все таки погодився на інтерв'ю з іноземними ЗМІ. Президент України погодився відповісти на запитання кількох ЗМІ, зокрема Ouest-France, в рамках ексклюзивного інтерв’ю, яке відбулося в Києві у п’ятницю, 23 вересня, через сім місяців після початку війни в Україні, попри те що Росія напередодні оголосила про мобілізацію 300 тис. резервістів. Програма в ефірі TV5 Monde була організована в партнерстві з Nice-Matin і 20 Minutes і завершилася діалогом з Аленом Делоном, якому Володимир Зеленський подякував за підтримку.

Український президент продемонстрував свою впевненість. З початку цього інтерв’ю Володимир Зеленський нагадав, що він відмовився від ексфільтрації, як йому пропонував його американський колега Джо Байден, щоб залишитися у своїй країні та проводити військові операції проти російського вторгнення, яке спричинило енергетичну кризу та голодомор. Він каже, що «впевнений у перемозі» свого народу в цьому конфлікті, в якому, за його оцінками, гине "50 солдатів на день". "У п'ять разів менше, ніж російських військових", за приблизною оцінкою Володимира Зеленського.

Засуджуючи зловживання Росії на Запорізькій АЕС, президент України не знає, чи застосує Володимир Путін ядерну зброю. Володимир Зеленський закликає росіян повстати проти війни, розв’язаної їхнім лідером, і вимагає від Франції та західних країн додаткової зброї. Він також шкодує про недостатню підтримку ізраїльським урядом України. "Я шокований. Не розумію. Ізраїль нам нічого не дав, нічого, нуль… Я розумію, що вони повинні захищати свою землю, але я отримав інформацію про те, що Ізраїль експортує своє озброєння в інші країни… Я констатую факти: були дискусії з керівництвом Ізраїлю, і це не допомогло Україні. Чому б не дати нам протиповітряну оборону?" – пряма мова Зеленського.

Його мета після війни: членство в ЄС і відбудова України. Зеленський наголосив, що не звинувачує лідерів країни, а просто констатує факт. Президент також заявив про вплив Росії на Ізраїль. "Можна помітити вплив Росії на Ізраїль. Я розглядаю Ізраїль як незалежну державу", – додав він. Водночас Зеленський переконаний, що громадянське суспільство в Ізраїлі все ж підтримує Україну. 

У березні цього року низка ізраїльських ЗМІ повідомили, що прем'єр Ізраїлю Нафталі Беннет начебто запропонував українському лідерові Володимиру Зеленському погодитись на умови президента РФ Володимира Путіна, щоб припинити війну. Однак згодом у Беннета, а також в Офісі президента спростували цю інформацію.13 березня міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід закликав Росію припинити воєнне вторгнення до України.

Пізніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Ізраїль погодився виступити посередником на перемовинах між Україною та Росією та брати участь у гуманітарній місії.

У середині березня влада Ізраїлю на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та великого потоку біженців оновила правила в’їзду для громадян України. В'їжджати у країну дозволили за спеціальними електронними дозволами від МВС України. Після цього Верховний суд Ізраїлю зобов'язав уряд країни протягом тижня розглянути питання щодо розблокування кордонів для громадян України, які рятуються від війни.

У травні Ізраїль автоматично продовжив візи громадянам України, які перебувають в Ізраїлі за туристичною візою. Було заявлено, що до 30 червня влада не перешкоджатиме роботі українців у країні.

 


                         



Коментарі