Головні Новини
Подобається

“Велика сімка”: псевдореферендуми, ядерні погрози, санкції

23/09/2022
no-cover

Міністри G7 після засідання в Нью-Йорку виступили зі спільною заявою, де засудили Російську Федерацію за останні виступи проти України. 

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Нагадаємо, що до складу Групи семи входять: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Британія, США. У спільній заяві до висловлень також приєднується й головний дипломат ЄС.

Зокрема, міністри наголосили на тому, що будь-яка держава у світі у своїй зовнішній політиці має утримуватися від погроз застосування сили проти інших держав чи вдаватись до інших дій, що суперечать принципам ООН, та засудили останні рішення у Кремлі.

У спільній заяві G7 також зазначають: “Будь-які референдуми в умовах присутності російських військових, залякування та примусових депортацій не можуть бути вільними й чесними. Будь-яка форма анексії території України буде грубим порушенням її суверенітету згідно з Хартією ООН”. При цьому Велика сімка закликає інші країни підтримати їхню позицію та не підтримувати Путіна. 

"Вони (міністри) засудили умисні ескалаційні кроки Росії, включно з частковою мобілізацією резервістів та безвідповідальною ядерною риторикою. Росія має негайно припинити агресію, відвести війська та озброєння з України і поважати її суверенітет і територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів", – йдеться у тексті. РФ також закликають припинити «фільтрацію» і примусове вивезення українців з окупованих територій до Росії.

Міністри привітали останні успіхи українських захисників та підтвердили власну готовність продовжити допомагати Україні: фінансово, економічно, дипломатично, а також надходження гуманітарної та військової допомоги. Підписанти наголосили, що Україна має повне право захищатися від російської агресії та повертати контроль над втраченою територією у межах міжнародно визнаних кордонів. 

Були згадані й засуджені загрозливі ситуації на території Запорізької АЕС, катівень у звільненій Харківщині та масові поховання в Ізюмі. 

G7 обіцяють нагородити Російську Федерацію новою порцією точкових санкцій та економічним й політичним тиском. У заяві йдеться також про протидію глобальним економічним наслідкам війни РФ проти України. Серед іншого, G7 погоджується з необхідністю модернізувати ООН, щоб організація могла ефективніше виконувати свої функції. 

Окрім блоків, пов’язаних з війною РФ проти України, ще два стосуються Тихоокеанського регіону. Серед іншого, Група семи висловлюється проти "односторонніх змін статусу кво" у контексті напруги довкола Тайваню та висловлює стурбованість політикою Китаю щодо уйгурської меншини.

 


                         



Коментарі