Політика
Подобається

Прямо з РНБО! Зеленський лютує: відповідь готова. Нові санкції в дії – такого не очікував ніхто!

22/01/2022
Прямо з РНБО! Зеленський лютує: відповідь готова. Нові санкції в дії – такого не очікував ніхто!

Володимир Зеленський запровадив нові санкції РНБО, зокрема проти австрійського архітектурного бюро. 

Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження нових санкцій Ради національної безпеки й оборони проти російських компаній, чиновників, а також австрійського архітектурного бюро, яке підготувало проєкт опери в окупованому Севастополі.

Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

Зеленський долучив перелік із новими фізичними та юридичними особами до рішення про запровадження санкцій від 30 грудня 2021 року.

В одному переліку санкції застосували проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au та шістьох його працівників, зокрема засновника Вольфа Прікса. 

Про те, що австрійське архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au займається проєктуванням оперного театру в Севастополі стало відомо ще у 2020 році. За інформацією Крим.Реалії, будівництво курує Генадій Тимченко, один з наближених до Володимира Путіна російських бізнесменів. Попередня вартість всього комплексу, а це культурно-освітній центр, театр, музей та хореографічне училище – близько 330 мільйонів доларів.

Раніше із Вольфом Пріксом поспілкувалось німецьке видання Süddeutsche Zeitung. Архітектор не вважає, що порушив санкційний режим. Мовляв, слово "культура" не згадується в санкціях ЄС. Прікс не бачить нічого поганого в тому, що його робота буде реалізована на незаконно анексованій Росією території.

Офіційний Відень відмежувався від компанії, що будує театр в окупованому Криму, заявивши, що Австрія продовжує підтримувати територіальну цілісність України.

Попри наполягання української сторони та посла України Олександра Щерби "Coop Himmelb(l)au" відмовилася зупинити свою участь у цьому проєкті.

У цьому ж переліку санкції проти 23 російських компаній.

В інших переліках санкції застосували проти російських суддів з окупованого Криму та членів російської окупаційної адміністрації на Кримському півострові. До списку підсанкційних осіб потрапив російський дизайнер і блогер Артемій Лебєдєв. З 2017 року йому заборонено в’їзд до України за незаконне відвідування окупованого Донбасу та розробку логотипу для окупованого росіянами Криму.

В указі №22/2022 президент запровадив санкції проти кіпрської офшорної компанії BISCONE LIMITED. Цій компанії, яку пов’язують з російським бізнесменом Олексієм Мордашовим, належать 5,6% акцій державного підприємства "Турбоатом". 

РНБО 30 грудня 2021 року уже запровадила санкції проти росіян, які причетні до спорудження Кримського мосту між континентальною частиною Росії та окупованим Кримом через Керченську протоку.

"Санкції запроваджено щодо 6 фізичних осіб та 24 юридичних осіб, які причетні до незаконного спорудження і експлуатації залізничної частини транспортного переходу через Керченську протоку, організації пасажирського залізничного сполучення тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь з територією Російської Федерації та нанесення шкоди національній культурній спадщини на території м. Севастополь", — йдеться в повідомленні РНБО.

В РНБО також заявили про запровадження санкцій щодо 18 осіб, які причетні до винесення неправосудних судових рішень про відчуження майна Кримської єпархії Православної церкви України.

Санкції застосували до 52 осіб, які, "обіймаючи керівні посади в структурі окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, завдають істотної шкоди національним інтересам і безпеці Українського народу".


                         



Коментарі