Політика
Подобається

Щойно! “Вугільна” справа – Демчишина прижали: довгоочікуваний арешт. Тепер офіційно, не втече

15/01/2022
Щойно! “Вугільна” справа – Демчишина прижали: довгоочікуваний арешт. Тепер офіційно, не втече

Колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину  оголосили підозру у сприянні терористичній організації. Суд арештував майно ексміністра. 

  За вироком суду правоохоронці наклали арешт на наступні об'єкти ексміністра:  домоволодіння, частина житлового будинку загальною площею 389,6 кв. м, земельна ділянка площею 0,039 га, частина земельної ділянки загальною площею 0,06 га; частки у статутних капіталах компаній: «Лозонско Файненс ЛТД» (Британські Віргінські острови, частку в розмірі 100%), «Вестал Холдінгз ЛТД» (Кіпр, 9,99%), «АйСію Холдінгз Лімітед» (Британські Віргінські острови, 9,99%), АТ «Банк Авангард» (9,99%). Також держреєстраторам та Нацбанку  заборонили вчиняти реєстраційні дії щодо майна Демчишина. Про це повідомляє портал "Главком".

 

Дані про колишнього міністра енергетики  внесено на сайті МВС у розділ «Особи, які переховуються від органів влади». За версією старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління ДБР Максима Дзвоника –  відсутність ексміністра за адресами реєстрації та проживання,  неявка на допит до слідчого,  а також перебування за межами країни свідчать про його переховування від органів досудового розслідування та суду.

 

Справу за якою ведеться розслідування Демчишина у народі називають "вугільною". Окрім колишнього міністра є ще троє підозрюваних – експрезидент Петро Порошенко, народний депутат від ОПЗЖ, кум Путіна – Віктор Медведчук, а також  бізнесмен Сергій Кузяра.

За версією слідства, ці особи «умисними діями здійснили сприяння діяльності терористичних організацій «Л/ДНР» шляхом організації та придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України, поставивши енергетичну сферу України в залежність від Росії та терористичних організацій «Л/ДНР», чим підірвали економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавивши її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів». 

Відомо, що лише протягом 2015 року тереристичним організаціям "Л/ДНР" було перераховано близько 3.16 мільярдів гривень. 

В той же час колишній генеральний прокурор Віталій Ярема визначає класифікацію справи Демчишина безглуздою. 

"Якщо говорити про «склад злочину» в діях екс-міністра Демчишина, то тут не лише безглузда кваліфікація, яка стосується створення та сприяння терористичним організаціям, а й сам склад злочину в діях цієї особи відсутній.
В першу чергу це стосується відсутності суб’єктивної сторони злочину, оскільки метою вчинення цього злочину являється створення терористичної організації або сприяння її діяльності. Екс-міністр Демчишин до створення терористичних організацій ЛНР-ДНР не мав жодного стосунку. Метою його діяльності щодо закупівлі вугілля в шахтах Луганської та Донецької областей була державницька позиція, спрямована на забезпечення України теплом та електроенергією, в першу чергу забезпечення двох теплових станцій – Зміївської і Трипільської. Оскільки вугілля, яке було доставлене із ПАР, не відповідало якості і не могло бути використаним на вищезазначених теплових електростанціях. "


 


                         



Коментарі