Політика
Подобається

Щойно! Стало відомо — повернення Радянського Союзу! У НАТО відреагували: розгромна відповідь Москві!

14/01/2022
Щойно! Стало відомо — повернення Радянського Союзу! У НАТО відреагували: розгромна відповідь Москві!

За цей тиждень Росія встигла провести переговори з представниками НАТО, ОБСЄ та Сполучених Штатів.

Її ціллю було отримання поступок, зокрема щодо вступу окремих країн в Північноатлантичний Альянс. Але тиждень переговорів засвідчив, що західні країни не готові здавати свої інтереси в умовах шантажу РФ.

ОБСЄ та НАТО пішли на переговори з Росією на тлі нарощування військової присутності останньої на кордоні з Україною, сподіваючись на конструктивний діалог, який дасть змогу зменшити напруженість.

Але після оприлюднення вимог та заяв російських дипломатів стало зрозуміло, що на адекватну зустріч не варто очікувати.

– НАТО треба збирати манатки та вирушати на рубежі 1997 року, – сказав незадовго до переговорів заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков.

Вимоги також можна назвати щонайменше обурливими. Вони диктували НАТО – військово-політичному-союзу – що йому слід робити. І це лунало від країни, яка не є членом Альянсу.

Серед вимог РФ:

  • не приймати окремі країни, зокрема Україну, до лав НАТО;
  • загалом зупинити розширення Альянсу;
  • двостороння відмова від військових навчань на певній відстані від своїх кордонів, яку РФ і країни-член НАТО мають окремо визначити;
  • НАТО і Росія не розглядатимуть одне одного як противників;
  • відмовитися від військової діяльності на території України, держав Закавказзя, Східної Європи та Центральної Азії;
  • НАТО та Росія зобов’язуються не розгортати ракети середньої та малої дальності в місцях, де вони можуть уразити відповідно РФ та країни, що входять до Альянсу.

Ці вимоги не тільки є зухвалою спробою нав’язати 30 країнам своє бачення “розвитку” Альянсу, а й фактично повернути сфери впливу, які існували незадовго до розпаду Радянського Союзу.

На думку політолога Ігоря Рейтеровича, сам факт зустрічей Росія може розцінювати як незначний успіх у міжнародній політиці.

Та щоб закріпити його, РФ переслідувала кілька цілей.

– Думаю, що вони переслідували щонайменше три мети. Перша – повернутися до “клубу” великих держав, які впливають на глобальний порядок денний.

Друга – спрямування на внутрішнього споживача. Щоб “пояснити” чому погіршується соціально-економічна ситуація, певні процеси всередині країни… Третім є те, що вони діяли за планом: попросимо максимум, можливо, отримаємо мінімум. Тобто вирішення питань, пов’язаних з Україною, – каже Рейтерович.

Водночас керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає, що Росія справді сподівалася на поступки з боку США та НАТО.

– Путін та його оточення щиро сподівалися, що Захід може проявити слабкість і повірити в російські погрози застосування сили, тому й піти на певні поступки: виконання Україною Мінських угод, як їх бачить Росія, відмова від вступу України до НАТО тощо…

Натомість, крім підтримки України та засудження дій РФ, США і НАТО заявили, що готові до прийому Фінляндії та Швеції до складу НАТО, що є дуже потужним сигналом… Коло держав, які більш-менш нормально ставляться до Росії продовжує зменшуватись, – розмірковує Мусієнко.

 

За результатами зустрічей можна однозначно сказати, що країни НАТО та ОБСЄ не мають наміру йти на поступки РФ та щось змінювати у своїй політиці.

В Альянсі вже неодноразово наголошували, що членство – це вибір кожної окремої держави. І якщо вона відповідатиме критеріям та захоче вступити до НАТО, то це неодмінно станеться. Тобто Росія не зможе впливати на “політику відкритих дверей”.

– Щодо членства та політики відкритих дверей, то всі союзники єдині навколо основного принципу – кожна держава має право обирати свій шлях. Це закріплено у документах, які є фундаментальними для європейської безпеки.

Усі союзники згодні з тим, що лише Україна і тридцять держав вирішуватимуть, коли Україна буде готова до членства. Ніхто більше. У Росії немає права вето, – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.


                         



Коментарі