Головні Новини
Подобається

“Останнє китайське попередження”: Китай заперечує шантаж України через можливість скасування постачання вакцини

28/06/2021
“Останнє китайське попередження”: Китай заперечує шантаж України через можливість скасування постачання вакцини

Пекін схвально відгукується про відкликання українського підпису з-під заяви про порушення прав людини в Синцзянь-Уйгурському автономному окрузі, стверджуючи, що шантажу України можливістю скасування партії в 500 тисяч доз вакцини не було

Посольство Китаю в Україні заперечує наявність тиску на Київ і вимог відкликати підпис з-під заяви України про порушення прав людини в Синцзянь-Уйгурському автономному окрузі, погрожуючи скасуванням поставок вакцини від коронавірусу. При цьому влада КНР схвально відгукуються про про цей крок України.

«Ми взяли до уваги, що Україна відкликала свій підпис з-під Антикитайської заяви, підписаної на 47-й сесії Ради Організації об’єднаних націй (ООН) з прав людини … Рішення української сторони продемонструвало власну незалежну, самостійну, засновану на фактах позицію …, що ми також вітаємо», – заявили представники посольства КНР 26 червня.

«Китай не надає вакцини або інші протиепідемічні засоби іншим країнам в обмін на певну вигоду, не має ніяких геополітичних цілей і не висуває жодних політичних умов», – запевнили в посольстві, заспокоївши, що поставки вакцини в Україну будуть продовжені.

Проект заяви про репресії та «перевиховання» уйгурів та інших мусульманських тюркських меншин в Пекіні охарактеризували як «втручання невеликого числа західних держав у внутрішні справи Китаю».

Нагадаємо хронологію подій

Раніше цього року, В Україні почалася вакцинація китайської медзасобом CoronaVac проти COVID-19 виробництва Sinovac Biotech, яку Пекін зобов’язався надати Києву у кількості не менше 500 тис. доз.

Згодом, 22 червня, Україна вирішила приєднатися до заяви 40 країн учасниць ООН, представленої Канадою на засіданні Ради з прав людини в Женеві, із закликом Китаю дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Синцзянь-Уйгурськомий автономний округ,

Потім, «У четвер Україна вилучила своє ім'я зі списку держав, що підтримують (ред. вищезгадану заяву країн учасниць ООН), після того, як представники китайської влади попередили Київ, що вони заблокують заплановану поставку не менше 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Україні», – анонімно повідомили  дипломати двох країн.

Варто також нагадати, що весною цього року США, Канада, Великобританія і ЄС ввели санкції стосовно китайських чиновників, звинувативши їх у причетності до порушень прав уйгурів у Китаї. Офіційний Пекін відповів симетричними заходами.

Також Сполучені Штати Америки звинуватили Китай в шантажі та упередженому ставленні до України. Про це повідомила заступниця держсекретаря США з політичних справ – Вікторія Нуланд в межаї онлайн-конференції Американської ради у Німеччині.

«Так не може бути, Китай використовує вакцини в якості біологічної зброї», – сказала Нуланд.

Чиновниця сказала, що така неприпустима ситуація виникла через те, що українська делегація хотіла підтримати резолюцію щодо захисту прав людини в Синцзянь-Уйгурському автономну окруі  під час голосування на саміті (ООН).

А також підписуйтесь на наші: ТЕЛЕГРАМ  та ЮТУБ –  канали аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.

 


                         



Коментарі