Головні Новини
2

Гривню знову штормить

28/06/2021
Гривню знову штормить

Кінець червня вийшов складним для національної валюти: долар знову дорожчає. Надовго?

Найдорожчий долар за останній місяць, коливання курсу в 20+ копійок за день і найбільша "операція" з порятунку гривні від НБУ в цьому році – останній тиждень червня гривня несподівано подешевшала до рівня 27,5 грн / $.

Опитані LIGA.net фінансисти очікують, що девальвація кінця червня не затримається надовго: в липні курс повернеться до 27 грн / $ і, можливо, опуститься навіть нижче цього рівня.

 

Чому і що зараз впливає на валютний ринок?

 

Долар починає, але не виграє. Що відбувається з курсом
За останні два тижні гривня втратила в ціні більше 40 копійок: після річного мінімуму в 26,94 грн / $, встановленого 14 червня, долар послідовно дорожчав. На піку двотижневої девальвації курс досяг 27,56 грн / $ (дорожче 27,5 грн / $ – вперше з кінця травня).

В останню повну тижня червня коливання були особливо помітними. За четвер, 24 червня, долар подорожчав відразу на 18 копійок до 27,56 грн / $, але вже на наступний день гривня відіграла 21 копійку, зміцнившись до 27,35 грн / $.

Підсумок тижневих торгів – мінімальне зростання долара (на п'ять копійок). З початку місяця гривня зміцнилася на 10 копійок, з початку року – на 1,11 грн.

У банках можна купити долари по 27,3-27,6 грн / $, євро – по 32,7-33 грн / €.

 

Хто і як обвалив гривню і чому долар все ж подешевшає?


Опитані банкіри виділяють кілька причин зростання курсу долара в другій половині червня.

Головний фактор – іноземні інвестори призупинили покупки облігацій внутрішньої держпозики. На тижні з 14 по 20 червня фінансисти пояснювали це очікуваннями, що НБУ підвищить облікову ставку. Разом зі ставкою могла вирости і прибутковість по ОВДП – заходити в папери напередодні цієї події не було сенсу.

Підвищення не відбулося (ставка залишилася на рівні 7,5%), але нерезиденти, яких раніше влаштовували умови Мінфіну були активними учасниками аукціону 22 червня. Їх портфель зріс лише на 450 млн грн. Для порівняння, два тижні тому було близько 8 млрд грн (цю гривню іноземці отримують від продажу валюти в Україні).

Відсутність нерезидентів на минулому тижні збіглося за часом з періодом відшкодувань ПДВ експортерам, які отримують таким чином додаткову гривню і можуть продавати менше валютної виручки.

Через ці причини валюти на міжбанку в першій половині минулого тижня стало менше. Попит при цьому був підвищеним: дочки іноземних компаній купували валюту під виплату дивідендів, епізодично учасники ринку відзначали покупки держбанків.

Ця комбінація факторів призвела до дуже невдалому початку тижня для гривні: до четверга, 24 червня, нацвалюта втратила в ціні 22 копійки. НБУ навіть довелося продавати в цей період долари – майже $ 80 млн, що стало найбільшою інтервенцією по підтримці гривні з жовтня 2020 року.

Уже в п'ятницю, ситуація в корені змінилася: за один день гривня відіграла 21 копійку, а НБУ купив на ринку відразу $ 128 млн.

 

Що сталося? Банкіри називають дві причини різкого зростання пропозиції валюти на ринку.

По-перше, нерезиденти, почали підготовку до аукціону з продажу ОВДП 29 червня. Оскільки в понеділок, 28 червня, в Україні національний вихідний, іноземці почали заводити валюту вже в п'ятницю.

По-друге, відразу кілька фінансистів відзначили присутність на ринку однієї з держкорпорацій, яка активно продавала валюту. Їх припущення – мова про Укравтодорі, який 18 червня розмістив єврооблігації на $ 700 млн.

 

Що буде з курсом в кінці червня-початку липня?


Опитані фінансисти вказують на кілька тенденцій:

Відшкодування ПДВ продовжиться. У вівторок Держказначейство виплатить експортерам близько 5 млрд грн. Через це пропозиція валюти з боку експортерів, ймовірно, залишиться порівняно слабким. Це мінус для гривні.

Покупки під дивіденди закінчаться. Період підвищеного попиту від іноземних компаній, як правило, нетривалий. На початку липня він вже не буде тиснути на гривню.

Нерезиденти стануть більш активними. Банкіри не бачать причин для тривалої відсутності іноземних інвесторів на ОВДП-аукціонах. "Повернення" після паузи в зв'язку з обліковою ставкою НБУ може статися вже в найближчий вівторок.

Попит імпортерів залишається слабким. У найближчі тижні банкіри не очікують більш високого попиту на валюту з боку українського бізнесу.

"Долар по 27" скоро повернеться. Базовий сценарій фінансистів (якщо не станеться нічого екстраординарно поганого) – курс в липні повернеться в район 27 грн / $. Зміцнення гривні ближче до 26,5 грн / $ також можливо, але за умови активних покупок ОВДП з боку нерезидентів.

Що далі. Прогноз до 1 липня
Поки ж курс залишиться трохи вище 27 грн / $.

Прогноз до 2 липня: 27,1-27,35 грн / $.

У складанні огляду допомагали Артем Красовський (Правекс-Банк), Юрій Гриненко (Банк Кредит Дніпро), Сергій Кирилюк (Юнекс Банк), Руслан Королик (Форвард Банк), аналітики ОТП Банку та інвесткомпанії ICU.

 


                         



Коментарі