Без категорії
Подобається

«Все пройшло добре»: Україна, Молдова і Грузія презентували в Брюсселі «Асоційоване тріо»

25/06/2021
«Все пройшло добре»: Україна, Молдова і Грузія презентували в Брюсселі «Асоційоване тріо»

Напередодні, 24 червня, голови міністерств закордонних справ України, Молдови та Грузії презентували в Європейському Союзі формат «Асоційованого тріо». Про це сьогодні, 25 червня, повідомила пресслужба.

Повідомляється, що візит голови МЗС України Дмитра Кулеби, його молдовського та грузинського колег Давіда Залкаліані та Ауреліу Чокоя мав на меті перемовини з представниками ЄС «… щодо пріоритетів новоствореного тристороннього формату посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції – «Асоційованого тріо».

Дипломати зустрілися з високим представником Євросоюзу із закордонних справ Жозепом Боррелем, комісаром з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї та виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і  депутатами Європейського Парламенту.

«Під час зустрічі з Жозепом Боррелем міністри представили спільне стратегічне бачення подальшого розвитку Східного партнерства та «Асоційованого тріо». Дмитро Кулеба, Давід Залкаліані та Ауреліу Чокой окреслили пріоритетні сфери для посилення співпраці з ЄС задля розвитку відносин особливого партнерства між ЄС та державами Східного партнерства, які уклали угоди про асоціацію з Євросоюзом, а також задля зміцнення стійкості та безпеки в регіоні», – повідомляє пресслужба МЗС України.

Сам Кулеба, коментуючи зустріч дипломатів, зауважив, що це перша презентація нового формату в столиці ЄС.

«Все пройшло добре, загалом ініціатива сприйнята позитивно. Це, о речі, перший випадок, коли не Європейський Союз нам пропонує якісь формати взаємодії, а ми їх розглядаємо і приймаємо, а ми створюємо зручний і корисний нам формат взаємодії і пропонуємо його ЄС для взаємодії. В цьому теж є поворотний момент», – розповів Дмитро Кулеба.

За твердженням міністра, Київ уже напротязі багатьох років разом із Кишиневом та Тбілісі обстоював запровадження принципу диференціації в Східному партнерстві, для обосіблення України, Молдови та Грузії, в окрему групу держав, які мають Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Три країни, які мають європейські амбіції, Угоду про асоціацію, повинні мати доступ до більш просунутих програм і інструментів допомоги, ніж ті країни, які не прагнуть європейської інтеграції. Нас дуже довго не чули, але – певно, просто такий збіг обставин – після створення «Асоційованого тріо» під час нашого візиту до Брюсселю виявилося, що нас почули і принцип диференціації буде запроваджений в діяльність політики європейського сусідства Східного партнерства. Також буде діяти принцип інклюзивності», – повідомив Кулеба.

Також міністр додав, що, окрім нового формату, дипломати обговорювали конкретні проєкти кооперації з ЄС.

«Ми не хочемо, щоб все крутилося вічно довкола допомоги. Нам потрібні спільні, вигідні для всіх проєкти, рівноправні, де всі бачать свою вигоду. Це й буде справжня європейська інтеграція України», – підсумував голова МЗС.

Нагадаємо, Україна, Грузія та Молдова підписали тристоронній меморандум про започаткування посиленої співпраці з питань європейської інтеграції «Асоційоване тріо» у травні 2021 року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.

Та дивіться наc на платформі YouTube.

 

 

 




                         



Коментарі