Без категорії
Подобається

Рада підтримала законопроект про публічні послуги

17/06/2021
Рада підтримала законопроект про публічні послуги

У четвер на засіданні ВР ухвалила проєкт закону № 5495 про особливості надання електронних публічних послуг. 263 народні депутати підтримали рішення.

"Революційний законопроєкт про особливості надання електронних публічних послуг забезпечить можливість надавати всі державні послуги онлайн, ліквідувати довідки та інші непотрібні документи, від яких страждають громадяни та бізнес, витрачаючи час, нерви та гроші на їх отримання, заборонити органам влади вимагати паперові документи у громадян України", – зазначив Голова Комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко, представляючи законопроєкт у Раді. 

 

Його прийняття зобов'язуватиме держструктури надавати публічні послуги також і в електронній формі.

Закон вводить поняття "електронна публічна послуга". Електронні процедури прирівнюються до паперових. Встановлюються чіткі правила надання е-послуг.

Вводиться принцип "мовчазної згоди". Українці зможуть отримати електронну послугу, навіть якщо в певний термін інша організація не надіслала необхідну про громадянина інформацію.

У законі прописали так званий автоматичний режим е-послуг – вони будуть надаватися без втручання чиновника.

Пропонується і комплексна електронна публічна послуга. Тобто, громадянин зможе отримати кілька послуг за однією заявою.

Міністерство цифрової трансформації України у січні цього року повідомило, що розпочало розробляти законопроект щодо заборони держорганам в Україні вимагати паперові документи у громадян, якщо вони є в електронних державних реєстрах.

Як зазначав Федоров, у  2021 році Україна починає переходити у режим “без паперів”, тобто усі послуги будуть цифровими. І тому чиновники не зможуть вимагати від людей паперові довідки.

 


                         



Коментарі