Головні Новини
Подобається

Депутати про зустріч Байдена і Путіна: “США не терпітимуть поведінку РФ”

17/06/2021
Депутати про зустріч Байдена і Путіна: “США не терпітимуть поведінку РФ”

 16 червня відбувся саміт президентів США Джо Байдена і  Росії Володимира Путіна у Женеві.

Лідери обговорювали й українське питання. Зокрема, Джо Байден заявив про непорушну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Представники українських фракцій відреагували на зустріч президентів, відзначивши її позитивні сторони.

Нардеп від Слуги народу Олександр Мережко заявив, що США не толеруватимуть поведінку Росії, яка порушує норми міжнародного права.

– Оцінюючи переговори в Женеві, можна з упевненістю сказати – жодної зради немає. У своєму виступі президент США дав зрозуміти, що Штати не толеруватимуть поведінку Росії. Водночас виступ Путіна свідчив про те, що він не зробив для себе жодних висновків із зустрічі, – зазначив Мережко.

Як повідомляє голова фракції "Голос" Роман Костенко, зустріч Байдена з Путіним показала, що Україна — важливий партнер США. Американський президент продемонстрував, наскільки інтереси України важливіші, ніж інтереси інших країн, потрібно продовжувати переконувати партнерів в тому, що РФ є агресором.

– До зустрічі у нас було по 20-30 обстрілів на Сході, були загиблі. А напередодні зустрічі — практично немає. Путін намагається показувати себе стабілізатором в регіоні, мовляв, від мене залежить, чи спокійна ситуація. Тому ми маємо не допустити, щоб він нав’язав таку думку Європі, – сказав він.

Співголова фракції Європейська Солідарність Ірина Геращенко зазначила, що лише впродовж наступних місяців буде зрозуміло, наскільки конструтивною була розмова лідерів

За її словами, важливо, що напередодні відбулася телефонна розмова Джо Байдена і Володимира Зеленського, що свідчить про те, що формально принцип нічого про Україну без України дотримується. Тому Європейська Солідарність вітає непохитну позицію США щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України.

– Але кинулося в очі, що на брифінгу Байдена не згадувалися конкретні Крим і Донбас, хоч це був би потужний сигнал світові про негайну вимогу їх деокупації з боку агресора. Також викликає велике занепокоєння публічна мовчанка щодо Північного потоку-2, – додала Геращенко.

Заступник голови партії Батьківщина Григорій Немиря наголосив, що опісля саміту у Женеві між президентами США та Росії сторони залишилися на своїх позиціях щодо України:

– Головний меседж США після зустрічі у Женеві – Америка повертається. На мою думку, ця зустріч може визначити траєкторію американсько-російських відносин на наступні три з половиною роки, – заявив він.

Переговори президента США Джо Байдена з російським лідером Володимиром Путіним проходилиу закритому форматі. Журналістів всередину будівлі допустили лише на час протокольної зйомки.

Переговори тривали в цілому більше трьох з половиною годин і відбувалися в два раунди – спочатку у вузькому складі, а після невеликої перерви за участю розширених делегацій.


                         



Коментарі