Головні Новини
Подобається

Щойно! Ефективність і командність роботи-у Зеленського новий план. Такого ще не було-уряд на ногах!

20/05/2021
Щойно! Ефективність і командність роботи-у Зеленського новий план. Такого ще не було-уряд на ногах!

Якщо на стартовому етапі свого правління Володимир Зеленський зробив ставку на нові обличчя, то вже минулої зими стало очевидно, що, на жаль, майже тотальний прихід нових облич до влади не дає автоматичного позитивного ефекту. Так вважає український політолог Володимир Фесенко, який опублікував пост про зміни в уряді на своїй сторінці в Фейсбук.

І досвіду у них немає, багатьом бракує керівних і політичних умінь і здібностей, і на традиційні спокуси "нові обличчя" виявилися також ласі, як і "старі політики".


І ось, приблизно з березня минулого року Президент Зеленський став шукати оптимальний баланс між "новими обличчями" і досвідченими, ефективними управлінцями. І ось це перший головний принцип кадрової політики Президента Зеленського, який він сповідує і до цього дня. Оптимальний варіант, коли це збігається в конкретні персоналії. Але найчастіше це означало посилення керівних структур з "нових облич" досвідченими адміністраторами. При цьому практика показала, що і по "новим особам", і по "досвідченішим кадрам" все одно необхідна селекція, перевірка всіх "призначенців" на практиці.


І ось тут ми підходимо до двох інших основних принципів кадрової політики Президента Зеленського: ефективність і командність роботи. У команді Президента залишаються ті "нові обличчя" і ті "досвідчені кадри", які показують ефективність своєї роботи і командність (неконфліктність, злагодженість роботи і з Офісом Президента і всередині уряду, або з центральною владою в цілому, якщо мова йде про місцевих керівників) .


Всі ці принципи ми бачимо в дії і зараз. Степанова звільнили і за недостатню ефективність (в першу чергу – за провали з вакцинацією) і за втрату командності. За Петрашко є серйозні проблеми в плані ефективності роботи, але начебто не було особливих претензій по командності роботи.


Окремі критичні зауваження до його роботі були, але в цілому він вважався ефективним міністром і командним гравцем. Судячи за неофіційною інформацією Криклій очікує рокірування (призначення керівником однієї з великих держкомпаній). За Криклій та Петрашко спрацювала інша мотивація – їх посади треба було звільнити для інших людей. До речі, і Криклій та Петрашко продемонстрували командність (на відміну від Степанова), коли спокійно написали заяви про добровільну відставку.


З точки зору сформульованих принципів кадрової політики Зеленського показовий і приклад з Аваковим. Міністр внутрішніх справ залишається непохитним стовпом стабільності в уряді (особливо в його силовому блоці). У команді Зеленського до нього ставлення неоднозначне, є і критики і недоброзичливці. Але Аваков демонструє повну лояльність Президенту і здатність бути ефективним інструментом його політики не тільки в розв'язанні задач свого відомства, а й, наприклад, в розвитку торгово-економічних зв'язків з Францією, і в багатьох інших питаннях. Ось вам і пояснення, чому він залишається в уряді.


Любченко – "досвідчений кадр". А Віктор Ляшко та Олександр Кубрак – "нові обличчя", які злетіли за президентства Зеленського, але вже набралися адміністративного досвіду і проявили свої менеджерські таланти. Обидва в фаворі у Президента. Ось вам і конкретний баланс "нових облич" і "досвідчених кадрів". І всі троє відповідають на цей час (у всякому разі з точки зору Офісу Президента) принципам ефективності і командності.


За Кубракове і Любченко треба враховувати ще одну обставину. Любченко пророкують на віцепрем'єра, і мало не в майбутні прем'єри. Але якщо він стане віцепрем'єром, то для початку, скоріше, займеться розгрібанням урядової плинності і наведенням порядку в економічному відомстві. І якщо він проявить себе як надійна, керована і дуже ефективна "робоча конячка", то тоді у нього, можливо, з'являться і шанси на прем'єрство.


Однак в цьому плані у нього може з'явитися і конкурент – той самий Кубрак. У мене велика підозра, що Кубрак також братиме участь в неформальному кастингу на роль майбутнього Прем'єр-міністра. Але для цього йому також треба буде показати на своєму новому посту і ефективність і командність.

А також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.

 


                         



Коментарі