Економіка України
Подобається

3% пенсій і 10% пільг: Скільки українців отримують допомогу від держави незаконно

17/02/2019
3% пенсій і 10% пільг: Скільки українців отримують допомогу від держави незаконно

В Україні приблизно 3% пенсіонерів отримують свою пенсію незаконно або ту, яка не відповідає реальному стажу громадян. Верифікація пенсійних виплат дозволить виправити цей момент і повернути в бюджет або Пенсійний фонд частину коштів, що виділяються на соціальне забезпечення громадян.

Про це заявила експерт реанімаційного пакету реформ з питань пенсії Галина Третьякова.

Вона уточнила, що подібна перевірка дозволить зробити більш прозорою пенсійну систему в Україні і виключить ризики корупції.

«Правильна міра. Перевірити обов'язково потрібно», – зазначила вона.

На думку експерта, Пенсійний фонд України не має даних інших відомств і тому між кількістю реальних пенсіонерів і тих осіб, яким виплачуються пенсії, існує різниця. Вона закликала корелювати дані ПФУ з РАГСами і іншими державними установами, які можуть впливати на можливість виплат пенсій і її розмір для конкретної людини.

«База нарахування пенсій має корелюватися з базою РАГСів, а цього на сьогоднішній день немає … Думаю, що у випадку з Пенсійним фондом помилок може бути 2,5-3% – це моя суб'єктивна оцінка людини, яка знає, як збирається звітність в ПФ» , – сказала вона.

У той же час Третьякова зазначила поліпшення в обліку, пов'язані зі створенням електронного порталу пенсійних послуг.

Щодо інших пільгових категорій, експерт зазначила, що там ситуація з координацією між відомствами і можливими епізодами корупції ще гірше, тому число «незаконних» пільговиків може становити десяту частину від загальної кількості громадян, які отримують різні пільги.

«Думаю, що вони досягають 10% і більше», – сказала експерт.


                         



Коментарі