Економіка України
Подобається

“Панічні настрої і посилення тиску”: Що буде з курсом валют до кінця лютого

14/02/2019
“Панічні настрої і посилення тиску”: Що буде з курсом валют до кінця лютого

Наша національна валюта продовжує зміцнюватися: за минулий тиждень долар встиг впасти в ціні на 78 копійок. Після невеликого зміцнення в вихідні валюта продовжила падіння ще на шість копійок – як в продажу, так і в покупці. В результаті її курс на міжбанку становив 27,06 і ​​27,11 грн, а Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 26,9 грн за долар. 

Онлайн і ОВДП

Зниження курсу долара в НБУ пояснюють надлишком долара на ринку і підвищений попит іноземних інвесторів на державні цінні папери. Так, тільки за січень українці купили $ 563 млн, а продали – $ 667 млн. З поясненнями регулятора згоден і керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

"Зміцнення нацвалюти пов'язано насамперед з активним розміщенням українським Мінфіном різних за терміном і валютами ОВДП з дуже високим рівнем прибутковості, а також зростанням експортних надходжень", – розповів він.

І зазначив, що позитивну роль в цьому процесі зіграла також лібералізація валютного законодавства з набуттям чинності з 7 лютого закону "Про валюту і валютні операції".

Прогноз

Водночас думки експертів щодо поведінки курсу надалі різняться.

"Якщо брати тільки економічні фактори, курс долара продовжить плавне зниження – до кінця лютого він може знизитися ще на 15-20 копійок, до 26,8-26,9", – вважає економіст Іван Нікітченко.

А ось курс євро в Україні, на думку економіста, залежатиме від котирувань в парі євро/долар на міжнародних ринках.

"При продовженні зниження курсу євро в світі і невеликому здешевленні долара у нас в Україні курс євро може опуститися до 30 грн/євро", – зазначив експерт.

За його словами, все може помінятися в березні:

"Якщо враховувати політичні чинники, до початку березня на ринку цілком можуть бути деякі панічні настрої, пов'язані з виборами. Це будуть останні тижні перед виборами – і як може йти передвиборчий процес, поки важко сказати. Цілком можливо, що кампанія буде "брудною", що позначиться на настроях населення і бізнесу".

Андрій Забловський менш оптимістичний.

"З огляду на фактор пікового навантаження з виплати зовнішніх боргів, негативного сальдо зовнішньої торгівлі, недовиконання дохідної частини з держбюджету за січень 2019 роки (6,5 млрд грн, або 11%), можна очікувати, що тиск на валютний ринок знову посилиться, і до кінця лютого 2019 року курс гривні по відношенню до американського долара може становити близько 27,5-28,0", – озвучив свій прогноз експерт.

В обмінниках зростає попит на євро

В обмінних пунктах валюти наразі все спокійно, хоча касири відзначають невелике зростання попиту на долари і євро.

"Минулого тижня було дуже мало людей, зараз вже більше", – розповіла нам співробітниця одного зі столичних обмінників. "Але міняють частіше всього потроху – в середньому по 50-100 доларів за раз", – додала вона.

Зростання попиту валюти підтвердили і в іншому обміннику.

"Щоправда, у нас купують набагато більше євро, ніж доларів", – зазначили там.

Однак теж зазначили, що середній чек обміну 50-100 євро і найбільший попит на валюту був вранці – вже до обіду потік бажаючих вичерпався.

При цьому готівкові і долари, і євро в достатній кількості є: в більшості точок, куди ми додзвонилися, можна було без проблем купити на місці до тисячі доларів. В одному обміннику з радістю запропонували навіть три. Щоправда, за не дуже вигідним курсом. Ще в кількох пообіцяли підвезти понад тисячу під замовлення протягом декількох годин. А ось більшу суму – понад $ 5 тисяч – майже в усіх обмінниках пообіцяли продати тільки наступного дня.


                         



Коментарі