Головні Новини
Подобається

Банки вилучають з обігу велику купюру: заборонено видавати

27/01/2019
Банки вилучають з обігу велику купюру: заборонено видавати

У неділю, 27 січня, національні центробанки країн, що входять в єврозону, почали вилучати з обігу купюри номіналом 500 євро.

Виняток становлять поки банки Німеччини і Австрії, де вилучення почнеться пізніше – з 26 квітня. Друкувати 500-єврові купюри припинили в 2014 році, а рішення про вилучення їх з обігу було прийнято Європейським Центробанком (ЄЦБ) ще в травні 2016 року.


ЄЦБ підкреслює, що 500-єврові купюри залишаються законним платіжним засобом. Ними, як і раніше можна розплачуватися всюди. Магазини та банки прийматимуть їх без будь-яких обмежень. А ось видавати їх на руки громадянам не повинні.

Нагадаємо, 500-єврових купюра була введена в обіг в 2002 році. З тих пір її дизайн не змінювався. Станом на листопад 2018 року, в обігу перебувають 521 мільйон таких банкнот. В ЄЦБ впевнені, що виведення їх з обігу пройде спокійно і непомітно. В обороті в результаті залишаться купюри номіналом 5, 10, 20, 50, 100 і 200 євро.

Рішення про відмову від 500-єврових банкнот було прийнято в зв'язку з тим, що вони стали дуже популярні у представників злочинного світу, а також терористів. Пояснюється це тим, що дана банкнота входить в число найцінніших у світі. Вона займає друге місце після банкноти номіналом 1 000 швейцарських франків (1 018 євро за нинішнім курсом). 500-єврові купюри активно використовують при укладанні незаконних угод, відмиванні грошей, оптової торгівлі наркотиками, фінансуванні терористичних організацій. У них навіть з'явилося жаргонне позначення – «Бен Ладен».

Нагадаємо, єврозоною прийнято називати країни, в яких національні валюти були замінені на загальну європейську – євро. З 28 країн Євросоюзу в єврозону на сьогоднішній день входять 19 держав.


                         



Коментарі