Головні Новини
Подобається

Як заощадити на опаленні: 6 дієвих порад

15/01/2019
Як заощадити на опаленні: 6 дієвих порад

Багатьох цікавить питання, як домогтися максимальної економії на опаленні приватного та заміського будинку? 

 

Порада перша.


Теплоізоляція будинку – ключовий фактор витрати на опалення. Рекомендується встановлювати склопакети, приділяти увагу теплоізоляції покрівлі та підлоги, а також стін на стадії будівництва або ремонту.

Для готових будинків можна замовити тепловізіонне обстеження, де буде видно основні місця потрібні для теплоізоляції. Тепловтрати будинку на покрівлю, перекриття, стіни і вікна доводиться до 70%.

 

Порада друга. 


Якщо приміщення котельні коштуватиме окремо, або котел топить, а поруч стоять будівлі, то потрібно приділяти увагу теплоізоляції теплотраси, не забуваємо і про гідроізоляцію, так як промокла мінеральна вата є дуже хорошим провідником тепла.

 

Порада третя.
При виборі котла потрібно приділити увагу потужності, і вибору найоптимальнішого варіанта для вашого будинку. Не потрібно брати котел з великим запасом по потужності на опалення.


Будинок з площею 100 м² і котел потужністю 24 кВт взимку при температурі повітря -28°C буде споживати в день 9-10 кВт тепла. Котел на 24 кВт може працювати не виключаючи в діапазоні від 9 до 24 кВт з оптимальним ККД.

Опалювальний сезон в середньому від регіону до регіону становить 5-6 місяців. В інший час котел працює в режимі підтримки тепла – тобто щоб видати 6 кВт в міжсезоння, котел починає включитися і вимикаються один раз в 3 хвилини. Це загрожує підвищеною витратою газу, так як перед пуском котла продувається камера згоряння, вуличне повітря остуджує систему опалення або виганяє тепле повітря з приміщення, і підвищення зносом самого котла.

Якщо котел вже куплений з великим перевищенням по потужності на опалення, можна домогтися максимальної економії його налаштуванням:

  • Програмно встановити час між пусками котла максимально можливе (якщо підтримує котел);
  • Знизити максимальної потужність котла на опалення до 30%, що скласти близько 12кВт;
  • Якщо приміщення до 100 м² – встановити кімнатний термостат (бажано програмований). Він дозволить не перегрівати приміщення, а програмування додатково заощадити на опаленні, якщо вночі або під час відсутності мешканців виставити знижену температуру 18°C, а вранці, ввечері і вихідні комфортні 22-24°C.
  • Якщо приміщення понад 100 м² – можна встановити вуличний датчик: в разі потепління на вулиці вдень під час відсутності мешканців вдень, або під час сну вночі котел автоматично знизить температуру системи опалення, тим самим підтримає комфортну температуру в будинку, і також додатково заощадить на опаленні. 
  • Одночасно може бути і кімнатний, і вуличний датчик температур. Виконання даних рекомендацій дозволить сумарно заощадити до 20% на витраті газу.

 

Четверта порада.
Конденсаційний котел, встановлений замість звичайного традиційного котла може давати одразу економію від 15 до 35%:

  • До 15% в традиційних система з радіаторами (зони високої температури)
  • До 20% в змішаних системах (високої і низької температури)
  • До 35% в системах "тепла підлога" (зони низької температури)


Порада п'ята.
Установка терморегулятора (термоголовок на радіатори) щоб не переопалювати окремо взяте приміщення. У великих будинках, різні кімнати (центральні або кутові) мають різні тепловтрати. Терморегулятори не тільки трохи заощадять, але і додадуть комфортної температури у всіх приміщеннях.

 

Шоста порада.
Рекомендується провітрювати приміщення кілька разів на день, ненадовго відкривати вікна. При цьому не рекомендується тримати вікна постійно відкритими, так як це призведе до значних втрат тепла.

 


                         



Коментарі