Головні Новини
Подобається

Зекономити зможуть не всі: експерти розповіли, чому монетизація субсидій може провалитися

11/01/2019
Зекономити зможуть не всі: експерти розповіли, чому монетизація субсидій може провалитися

Як повідомляє НАК «Нафтогаз України», то за найменші борги в українців відберуть субсидії. Затримка державою виплат буде змушувати людей самостійно сплачувати всі рахунки. Якщо ж загальні борги за комуналку перевищать 340 гривень – субсидію вам не дадуть.

 

Як відомо, в 2019-му в Україні стартує монетизація субсидій. Всім отримувачам пільг та субсидій (крім тих, хто звернулися за допомогою вперше в 2019-му) в травні 2019 року потрібно буде подати заяву на монетизацію та Декларацію про доходи до управління соціального захисту населення та дати дозвіл на обробку персональних даних. Пояснює Znaj.ua.

 

За попередніми підрахунками, на «живі» гроші по завершенні опалювального сезону чекатимуть половина родин.

 

Однак це викликає занепокоєння у представників Мінсоцполітики. Адже мова йде про величезну суму і якщо одразу всім роздати її, виникне ризик гіперінфляції.

 

До того ж, є великі сумніви в тому, що ці гроші підуть на оплату комуналки, а не розійдуться на більш «потрібні речі».

 

Тому допомога буде надходити на персональну обліковий запис субсидіанта і пільговика в «Ощадбанк», і тільки те, що залишиться після оплати комуналки протягом року, за результатами опалювального сезону, українці зможуть забрати з банку готівкою.

 

При цьому експерти кажуть, що це якась «недомонетизація» і з цієї монетизацією вона має мало спільного.

 

 

 

Як зазначив аналітик Олексій Кущ, наразі ще перший етап не доведено до логічного кінця. Він передбачає, що у держави є не просто реєстру у вигляді списку субсидіантів, а багатофункціональна база даних, здатна обмінюватися даними з держреєстрами з нерухомості, автомобілів, базами даних податкової, банківськими рахунками, прикордонною службою і тому подібне.

 

Однак реально поки що немає нічого. Адже перевірити навіть десяту частину від 5 мільйонів домогосподарств-субсидіантів неможливо навіть в теорії.

 

Експерти називають нинішню програму монетизації чисто політичним проектом.

 

А зекономити в такому випадку зможуть лише ті, хто на опалювальний період відправлять у теплі краї, або будуть грітися в сусідів.


                         



Коментарі