Головні Новини
Подобається

Чому українські заробітчани тікають з Польщі

08/01/2019
Чому українські заробітчани тікають з Польщі

У Варшаві сильно стурбовані масовим відтоком української робочої сили з Республіки.

19 грудня урядом Німеччини були схвалені законопроекти, ставши спусковим гачком для масштабної реформи німецької міграційної політики. Ці зміни готувалися майже рік. Вони стали приводом для серйозного занепокоєння в Варшаві, адже пророкують суттєвий відтік української робочої сили.

Так, Німеччина багатша за Польщу і здатна дати заробітчанам кращі умови для праці і зарплати. У багатій Німеччині, де середня зарплата перевищує 2100 євро «чистими», безробіття тримається на рівні 4,8%, а більш 1 200 000 робочих місць залишаються вакантними.

Якщо в Німеччині буде відкритий ринок праці для нерезидентів Євросоюзу, ця країна буде немов магніт для українців, охочих спробувати щастя за кордоном.

Закони набудуть чинності в 2020 році. Іноземці, які мають в руках конкретне ремесло, зможуть на набагато більш простих умовах «підтвердитися» в Німеччині і отримати право на проживання.

Маттіас Майер стверджує, що їх кількість набагато менша, ніж ті 500 000, про які говорять в Польщі. 

«У 2009 році до Німеччини приїхали 16 тис. кваліфікованих робітників з країн, що не входять в ЄС. У 2017-му ця цифра зросла до 38 тис. Після того як нові закони почнуть діяти, я припускаю розширення цієї групи на 10 тис., а за пару років, можливо, на 15 тис. осіб на рік. Але ніякого буму не буде », – говорить експерт.


                         



Коментарі