Економіка світу
Подобається

Що буде з мобільним зв’язком у 2019 в Україні і світі

05/01/2019
Що буде з мобільним зв’язком у 2019 в Україні і світі

У галузі мобільного зв'язку Україна скоротила відставання від решти розвинутого світу на одне «покоління». У 2018 році оператор AT & T оголосив про запуск 5G в декількох містах США, а в Україні нарешті прийшло 4G.

Рік, що настав пройде не тільки під знаком «п'ятого покоління», хоча саме з 5G дослідники з компанії OpenSignal почали свої передбачення на 2019 мобільний рік.

Початок ери 5G

У 2018 році збільшилася різниця між країнами за таким показником, як швидкість мобільного інтернету. Завдяки 4G / LTE в 70% держав він перевищує 30 Мбіт/с за станом на вересень минулого року.

Україна поки не дотягує до зазначеного рівня. Компанія OpenSignal в своєму звіті, опублікованому в листопаді 2018 року, підрахувала, що в Україні середня швидкість завантаження (download) в мобільних мережах склала 10 Мбіт / с, а в Wi-Fi – 21,9 Мбіт / с.

Хоча компанія Ookla, відома своїм сервісом Speedtest, опублікувала в листопаді минулого року інші дані. Згідно Speedtest Global Index, download в стільниковій інфраструктурі України коливався в межах 17,39 Мбіт / с (83 місце в світі). З фіксованим інтернет-доступом у нас було краще – 48-е місце з показником 41,16 Мбіт / с.

У 2019 оператори, які запустять 5G, спробують переконати своїх користувачів платити більше за нову технологію. Але, відзначили експерти з OpenSignal, абонентів не цікавлять технічні подробиці. Виграють ті компанії, які зможуть переконати людей в перевагах «п'ятого покоління». Наприклад, пояснюючи, як покращиться якість при передачі мобільного відео. Ще одне можливе поліпшення можна буде спостерігати при чатах – картинка стане більш плавною і якісною.

Незважаючи на «початок ери 5G», основним способом мобільного підключення аж до 2021 року залишиться «четверте покоління». На ринку все ще дуже мало пристроїв з підтримкою 5G.

Глобальна доступність 4G / LTE в 2019 році зросте на 8,1% – до 85%. Як зазначив в інтерв'ю UBR.ua глава Нацкомісії регулювання зв'язку та інформатизації Олександр Животовський, в поточному році трійка найбільших операторів України основні зусилля спрямує на розширення 4G-покриття. А про «п'яте покоління» в нашій країні можна буде говорити не раніше, ніж у 2020 році. На той час уже повинні пройти аукціони з продажу радіочастот, необхідних в тому числі і для 5G.

Навіть без «п'ятого покоління» такі країни, як Південна Корея і Сінгапур пропонують мобільним користувачам швидкості на рівні 50 Мбіт / с. Якщо ж говорити по континентах, то в 2019 році Європа стане першим з них, де середній показник завантаження в стільникових мережах перевищить 25 Мбіт / с.

Ігри прискоряться

У 2019 стільникові оператори запропонують абонентам спеціальні тарифи для геймерів. Одним з основних відмінностей 5G від попередніх стандартів має стати якомога менший показник затримки. Для відеоігор це критично важливий фактор.

Очікується, що в Латинській Америці не буде перевищувати 70 мілісекунд, а в Європі і Північній Америці – нижче 60 мс. Фанати таких відеоігор, як Fortnite, Pokemon GO і PUBG отримають додаткові переваги.

Зменшення затримок з введенням 5G сприятливо вплине і на розвиток нових хмарних ігрових сервісів. Таких, як Hatch або xCloud від Microsoft.

Якість відео

Досвід споживання мобільних відеосервісів в 2019 році покращиться, переконані в OpenSignal. Європа буде випереджати за цим показником інші регіони світу.

Поява 5G не зможе зняти «тиск» важкого трафіку на мережі «четвертого покоління». Тому оператори змушені будуть вдаватися до агресивних методів управління мережами. Це, в свою чергу, може погіршити якість мобільного відео.

Дослідники шведського телеком-виробника Ericsson також спрогнозували значне зростання споживання відеосервісів в мобільних мережах. У 2018 році власник смартфона в середньому використовував 5,6 ГБ в місяць, з яких 3,4 ГБ доводилося на потокове відео. У 2024 році цей показник виросте в рази – до 16,3 ГБ / міс. при загальному споживанні 21 ГБ / міс.

В Україні все інакше

Дані Kantar TNS на початок 2018 року свідчили, що українці при взаємодії зі смартфонами основну частину часу (39%) витрачали на пошук інформації про товари. Перегляд відео посів друге місце (36%), випередивши онлайн-покупки (25%).

Newzoo, дослідивши 50 найбільших країн, оприлюднила у вересні 2018 року рейтинг країн з найбільшим проникненням смартфонів. Україна зайняла 26-е місце з показником майже 21,3 млн. Таким чином в нашій країні 48,3% населення користувалися «розумними» телефонами.


                         



Коментарі