Туризм
Подобається

Путівки по-новому: що потрібно знати туристам

15/12/2018
Путівки по-новому: що потрібно знати туристам

2018-й рік став справжнім випробуванням для українців, які вирішили купити туристичні путівки і відпочити за кордоном, адже рейси постійно затримували, а скандали розгоралися в готелях.

Після проблемного туристичного сезону-2018, комітет Верховної Ради з туризму рекомендував Кабміну поквапитися з ухваленням нових вимог для всіх учасників ринку: туроператорів, турагентів і перевізників.


Серед головних «туристичних» проблем називають такі:
– не працює інструмент фінансової гарантії. У разі припинення діяльності туроператором, туристи залишаються ні з чим, і навіть виграний суд часто не допомагає вирішити справу;
– маніпуляції з переселенням в інший готель. Якщо туриста розміщують не в той готель, що був оплачений, то альтернатив у нього небагато – або погодитися, або летіти назад;

– не працюють ліцензійні умови. Лише мала частина туроператорів з діючими ліцензіями здають статистичну звітність;

– не працює норма, яка прямо зобов'язує чартерного перевізника повернути пасажирів в терміни, зазначені у квитках.

Серед одного з варіантів вирішення проблеми пропонують збільшення штрафів для учасників ринку за невиконання своїх зобов'язань перед туристом, і більш делікатній перевірки чартерних бортів.

Також турагентів хочуть зобов'язати поставити касові апарати і продавати путівки з фіскальними чеками. Критики відзначають, що це не рятує мандрівників, але створить масу проблем нормально працюючим компаніям.

Друга ідея – законодавчо дозволити туроператорам надавати послуги за допомогою електронних ваучерів, що дозволить зменшити число шахраїв. Щоб вести облік і все контролювати, пропонується вносити всі ваучери в Єдиний електронний реєстр.

Також пропонують створити реєстр туроператорів і тургагентов.


Також в законодавстві планують ретельніше прописати транспортне питання. Туроператорам дозволять продаж путівок тільки після укладення договору з перевізником, в якому пропишуть узгоджені чартерні рейси із зазначенням їх маршруту.

Ще одна новація – введення в Україні обов'язкової страховки, яку змусять купувати турагенти. Її вартість буде залежати від обсягу проданих путівок і зовсім незначно підніме ціну поїздки для людей, в середньому на 1-1,5 долари.


                         



Коментарі