Головні Новини
Подобається

Для орендодавців квартир приготували сюрприз: нові жорсткі правила оренди

11/12/2018
Для орендодавців квартир приготували сюрприз: нові жорсткі правила оренди

Для власників квартир, які вони здають у оренду своє житло придумали нові правила и покарання

У Верховній Раді зареєстровано відразу кілька проектів закону, які передбачають ввести нові обмеження з використання житлового фонду. Законопроекти №№6424, 6424-д і 6424-1 з однаковою назвою "Про внесення змін до Житлового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку" насамперед спрямовані проти використання квартир в житлових будинках як офісів, хостелів та гуртожитків. Але пропоновані зміни можуть також торкнутися інших орендодавців.

Законопроект 6424 пропонує чітко заборонити будь-яке використання квартир в багатоповерхових будинках, крім як для проживання. У Цивільному кодексі повинна з'явитися стаття: "Використання не за призначенням квартир в багатоповерхових житлових будинках, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання, забороняється.

Допускається використання квартир… для здійснення господарської діяльності (без використання найманої праці) лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстровано в даній квартирі, за умови, що така діяльність не порушує прав та інтересів інших власників приміщень у даному житловому будинку і не суперечить встановленим правилам користування житловими будинками і житловими приміщеннями".

Іншими словами, працювати в житловому будинку можна буде тільки власнику (офіційному орендарю) квартири або членам його родини. Та й то лише доти, доки на нього не поскаржаться сусіди.

За порушення цієї норми законопроект передбачає величезні штрафи. Наразі за використання квартир не за призначенням можуть присудити штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів, тобто 17 – 51 грн. Та й то, тільки якщо не подіяло попередження.

Автори нового законопроекту пропонують штрафувати без всяких попереджень, відразу, за будь-яке використання квартир не для проживання, а для бізнесу. Причому розмір штрафу збільшити практично в тисячу разів. На перший раз порушникові доведеться заплатити від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів, тобто до 34 000-51 000 грн. Якщо ж протягом року він попадеться знову – розмір штрафу становитиме від 51 000 грн до 81 000 грн.

Ймовірно, через занадто радикальні міри покарання законопроект 6424 був відправлений на доопрацювання. Законопроект 6424-д, що прийшов йому на зміну через рік, припускав деякі пом'якшення. А саме: згадані заборони і покарання було запропоновано ввести тільки для житлових будинків від 16 поверхів і вище. Ще й виключити зі списку заборонених перші поверхи, де в нових будинках спеціально обладнуються приміщення для бізнесу, а також останні, мансардні, де дозволено віддавати квартири під майстерні художників.


                         



Коментарі