Головні Новини
Подобається

“Високі тарифи”: як заощадити на утепленні будинку?

07/12/2018
“Високі тарифи”: як заощадити на утепленні будинку?

Українці, які живуть у старих багатоповерхівках, після дозволу уряду на установку індивідуальних лічильників на тепло отримали можливість економити. Але за умови, що будинок досить утеплений. Як ми знаємо, серед старих будинків мінімальна кількість не вимагає додаткових заходів з утеплення. У переважній їх більшості питання про необхідність проведення робіт для енергозбереження стоїть гостро, а грошей це вимагає досить багато.

 

Профінансувати термомодернізацію багатоповерхівки можна за рахунок бюджетних коштів, кредитів і інвестицій спеціалізованих компаній:

 

«В Україні діє державна цільова програма енергоефективності, в рамках якої жителі багатоповерхівок можуть взяти «теплий кредит» – гроші на компенсацію частини кредиту для модернізації будинкових тепломереж, на зовнішнє утеплення будинку та інших робіт з підвищення енергоефективності».

 

У державному бюджеті 2019 на ці цілі передбачено близько 400 мільйонів гривень.

 

Відзначається також, що в наступаючому році Фонд енергоефективності повинен запустити свої фінансові програми з підтримки термомодернізації житлових будинків. Статутний капітал Фонду для цих цілей в цьому році було збільшено до 1,6 мільярди гривень. В уряді зазначили, що Фонд запрацює лише у другому кварталі 2019-го року.

 

«На гроші Фонду краще розраховувати тим, хто планує проводити термомодернізацію свого будинку до наступного опалювального сезону. До того ж, як очікується, Фонд буде проводити досить жорсткий відбір претендентів на отримання фінансування. Як мінімум, мешканцям необхідно буде замовити проведення енергоаудиту та оформлення енергетичного сертифікату, який буде обов'язковий для житлових будівель, які претендують на держпідтримку».

 

Муніципальні програми спільного фінансування капітальних ремонтів житлових будинків «70/30» діють у багатьох регіонах. За їх кошти теж можна утеплити багатоповерхівки.

 

Програма передбачає, що 70% необхідних коштів виділятиме бюджет, а 30% витрат повинні будуть покрити мешканці.


                         



Коментарі