Економіка України
Подобається

Кожен другий українець залишиться без пенсії. Що потрібно знати і куди звертатись

07/12/2018
Кожен другий українець залишиться без пенсії. Що потрібно знати і куди звертатись

Вийти на пенсію в  Україні щороку ставатиме все важче і важче. Уся справа у тому, що вимоги щодо мінімального стажу щорічно збільшуватимуться на 12 місяців. І до 2028 року мінімальний стаж становитиме 35 років.

Пропорційно буде рости і кількість тих, хто не зможе вчасно вийти на пенсію. Через 10 років тільки 55% 60-річних зможуть вийти на заслужений відпочинок.

У такому випадку українці зможуть звернутися до органів соцзахисту й отримати матеріальну допомогу в розмірі, який підвищить доходи до прожиткового мінімуму, про це йдеться в законі Про соціальний захист населення. Так, дохід українця, старшого 60 років, повинен бути не меншим 1 497 грн. Якщо заробити на пенсію до цього віку не вдасться, держава компенсує різницю між реальними доходами і зазначеним мінімумом.

Відзначимо, закон передбачає три причини для тимчасової відміни пенсії або відмови в ній: якщо не виконали вимоги щодо стажу (15 років для пенсії в 65 років і 26 років – у 60 років), якщо надали неправдиву інформацію, якщо не проживаєте за місцем реєстрації (живете на непідконтрольній території або тривалий час перебували за кордоном).

До слова,  в Україні в наступному році дефіцит Пенсійного фонду сягне рекордної позначки в 166 млрд грн. У Міністерстві соціальної політики відзначають: у цю суму входять зокрема невластиві витрати. Тобто надбавки до мінімалки, пенсії суддів, соціальні пенсії і т. д. Однак так чи інакше всю цю суму доведеться компенсувати з державного бюджету.


                         



Коментарі