Економіка України
Подобається

“Запізнилися”: В уряді розповіли про майбутнє накопичувальної пенсії

16/11/2018
“Запізнилися”: В уряді розповіли про майбутнє накопичувальної пенсії

Другий етап запровадження накопичувальної системи пенсій в Україні не за горами. Принаймні в Кабміні вважають, що для цього є усі умови. Таку думку в ефірі "5 каналу" висловив віце-прем'єр Павло Розенко.

Павло Розенко вважає, що з введенням цієї системи Україна спізнилась по меншій мірі на 10 років і нагадав, що схожа реформа давно працює у сусідній Польщі. Там рівень забезпеченості пенсіонерів в декілька раз вищий, ніж в Україні.

"Запровадження другого рівня пенсійної системи – це виключно питання політичної волі. Всі умови для впровадження другого рівня в Україні, я переконаний, є і створені. Так, треба точково внести певні зміни щодо захисту в першу чергу, накопичень громадян недержавних пенсійних фондів і в другому рівні страхування. Але в цілому пенсійна система готова до впровадження другого рівня. І найголовніше, що другий рівень дає кошти, які будуть інвестуватися в економіку України. Тому рішення знаходиться в руках Верховної Ради. … На жаль, повинен констатувати, що Україна спізнилася з введенням другого рівня пенсійного страхування мінімум на 10 років. Це було не зроблено в 2005, 2006, 2008 роках, коли це потрібно було зробити – і ми залишилися на периферії цього процесу", – відмітив віце-прем'єр.

Розенко вважає, що думки експертів, які сумніваються в новій системі абсолютно невиправдані.

"Ми вводили зміни до пенсійного законодавства майже одночасно з Польщею, але вони це зробили: сьогодні рівень пенсійного забезпечення поляків приблизно в три-чотири рази вище, ніж українців … Більш того, українські великі підприємства сьогодні в тому числі торгують своїми акціями, і польські пенсійні фонди володіють акціями наших підприємств. тобто, наш бізнес вже готовий до того, щоб запрацював другий рівень, і він бере участь в польських пенсійних програмах, а у нас деякі розповідають, що Україна ще не готова до цього", – підсумував політик.


                         



Коментарі