Головні Новини
Подобається

Рахунок у польському банку? Як відкрити та яка вигода для українців

16/09/2018
Рахунок у польському банку? Як відкрити та яка вигода для українців

Рахунок в польському банку може стати в пригоді українцям, якщо ви їдете до Польщі або в інші країни ЄС на відпочинок, для розрахунків за товари чи послуги з місцевими або європейськими компаніями

З введенням безвіза для багатьох це стає актуальним. Тим більше що для будь-якого громадянина України відкрити його не складе ніякої праці. Для цього не потрібні ні робоча віза, ні посвідка на проживання. Знадобиться лише закордонний паспорт і іноді, можливо, ідентифікаційний код.

У польському інтернеті багато сайтів, які можуть допомогти: direct.money.pl/kontaosobiste/, topkontabankowe.pl/ranking-kont-osobistych/, jakibankwybrac.pl, najlepszekonto.pl або kontabankowe24.pl. Там є можливість дізнатися про пропозиції різних банків, порівняти умови, почитати свіжі новини галузі і багато чого корисного. Знання мови спростить завдання, але при бажанні вистачить і Google Translate.

Якщо ви звикли довіряти банкам з європейським капіталом, то приблизний список банків виглядає так: Raiffeisen Polbank (дочка австрійської групи Raiffeisen), Bank Pekao (основний акціонер італійський Unicredit), Bank Zachodni WBK (належить іспанській групі Santander), французькі BNP Paribas і Credit Agricole, ING Bank, німецький Deutsche Bank і Millenium Bank (донька португальського банку). Всі банки пропонують практично однакові умови обслуговування при відкритті рахунку.

“Наприклад, у відділення Millenium Bank я прийшов, маючи при собі лише закордонний паспорт. Менеджер сказав, що цього більш ніж достатньо. Він зробив копії документа, запитав імена батьків, в якій країні я плачу податки, адреси проживання в Україні та Польщі. На всі формальності пішло не більше 5 хвилин. Картку довелося почекати 4 дні, але рахунком можна було користуватися відразу після укладення договору”, – розповів пересічний чоловік.

Відкриваючи рахунок, вкрай бажано мати польську адресу, на яку потім звичайною поштою надішлють пластикову карту. Якщо такої не виявиться, можна спробувати домовитися про те, щоб її відправили в Україну або надіслали на відділення, і пізніше забрати самому. Але на це погоджуються не всі банки. Також знадобиться картка польського мобільного оператора для підтвердження транзакцій, що проводяться по карті.

Мати картку з собою не обов’язково. У Польщі досить популярна хмарна платіжна технологія BLIK. Для розрахунку потрібен лише смартфон з встановленим додатком, яке генерує коди платежів з обмеженим терміном дії. Вводиш його на терміналі і отримуєш готівку в банкоматі або оплачуєш покупки.

Карта працює і в Україні, але користуватися нею там невигідно через курсу обміну. 

Вибирати краще банк, який бере участь у системі гарантування вкладів. Як і при відкритті рахунку, для оформлення вкладу знадобиться тільки паспорт та адреса проживання в Польщі.

Прибутковість депозитів тут різко відрізняється від української. В національній валюті місцеві банки рекламують їх зі ставкою від 1,5% до 3% річних, в інших – на порядок чи два менше. Так, наприклад, автор статті відкрив три депозити – в євро, доларах США та швейцарських франках – під 0,05%, 0,15% і 0,01% річних відповідно. Схоже, плата за надійність це наднизький дохід.

Поповнити рахунок в польському банку з України можна трьома способами. Перший – звичайний банківський переказ з картки на картку. Але тут є обмеження – 15 000 гривень в добу. Приміром, найбільший з українських банків – Приват – за це візьме 2% від суми (але не менше 50 грн).

Другий – SWIFT платіж. Відкритий в польському банку рахунок отримує міжнародний номер IBAN, на який можна перерахувати гроші через систему повідомлень SWIFT. Тут є нюанси. Якщо самому перекладати гроші на свій рахунок в іноземному банку, знадобиться індивідуальна ліцензія НБУ. Але якщо про це попросити своїх найближчих родичів, то можна обійтися без неї. Вони повинні будуть надати документ, що підтверджує спорідненість: свідоцтво про народження або про шлюб. При переказі суми, більшої $10 000 в еквіваленті, у банку можуть попросити джерело її походження (довідку про доходи, договір купівлі-продажу, дарування).

 


                         



Коментарі