Головні Новини
Подобається

Кабінет міністрів підтвердив підвищення цін на газ для населення

13/09/2018
Кабінет міністрів підтвердив підвищення цін на газ для населення

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підтвердив інформацію про те, що найближчим часом Кабінет міністрів підвищить ціну на газ для населення.

Про це Насалик розповів під час спілкування з журналістами, при цьому він не уточнив остаточну ціну на газ для населення, пославшись, що не є учасником переговорів.

"Прем'єр уже озвучив, що ми не можемо вести неконструктивні розмови з Міжнародним валютним фондом. Тому, буде підвищення, але я не можу сказати, на скільки. Я не веду переговорів щодо ціни на газ. Це зобов'язання покладено на Міністерство фінансів", – розповів Насалик.

Нагадаємо, що раніше ЗМІ повідомляли, що Україна і МВФ знайшли варіант, як уникнути дефолту і різкого підвищення ціни газу для населення. До цього прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав неминучою зміну ціни на газ для населення.

У березні 2015 року Україна і МВФ підписали меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна повинна проводити в рамках програми EFF. Всього програмою передбачено отримання Україною близько $17 млрд, з яких вже виділено $7,7 млрд.

Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Підвищення, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, у зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках.

Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення.

Позиція МВФ є досить жорсткою, так як уряд України в 2017 році прийняв рішення про підвищення газових цін, що дозволило отримати черговий транш кредиту МВФ. Однак згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився від виконання цього зобов'язання.

Наприкінці серпня Кабмін вкотре відклав підвищення цін на газ для населення – до 1 жовтня.


                         



Коментарі